autp

Řidiči na tapetě

Řidiči na tapetě

– Informační servis MP Vimperk –

 

Jako by si s koncem hlavní turistické sezóny řidiči ve Vimperku řekli, že teď je ve městě místa na parkování dost a není třeba respektovat ani značky, ani standardní pravidla silničního provozu. Městská policie ve Vimperku, ač jinak hodnotila říjen jako klidný měsíc co se trestné činnosti a přestupků mimo oblast dopravy týká, v desátém měsíci letošního roku řešila razantní nárůst případů neukázněných řidičů, zejména při parkování ve městě – v centru i v přilehlých oblastech.

 

Nedůslednost a neukázněnost řidičů při dodržování základních pravidel (jako v případě správného parkování a respektování dopravního značení) se může zdát jako „banální“ záležitost; je třeba si ale uvědomit možné důsledky takového jednání. Špatně zaparkované vozidlo, bránící v rozhledu a ztěžující přehlednost silničního provozu, může být hlavní příčinou například dopravní kolize projíždějícího vozidla s chodcem. Jak víme z celostátních statistik, tyto případy nezřídka končívají tragicky, navzdory tomu se s bezohledným parkováním, třeba u přechodů pro chodce v blízkosti škol, setkáváme neustále. Nárůst případů přestupků v dopravě také znamená nárůst administrativy a s tím spojené agendy, kterou musí vykonávat strážníci v souvislosti se zvýšeným dohledem nad dopravní situací. Dokud se nic závažného nestane, jsme za to hodnoceni stylem „jsou to jen výběrčí pokut“. Pak by si ale řidiči měli sáhnout do svědomí, protože jsou to právě oni, kteří nám svým neukázněným chováním znemožňují věnovat se další, z jejich pohledu třeba prospěšnější, činnosti v rámci zajištění veřejného pořádku, bezpečnosti a ochrany zdraví a majetku obyvatel,“ komentuje nárůst přestupků v dopravě vrchní strážník MP Vimperk Peter Macorlík.

 

Vybráno ze statistik MP v říjnu:

Překážkou na kolejích byla kráva – 3. října ráno čekalo strojvedoucího vlaku na kolejích nad Vimperkem překvapení – na ranní procházku se tam vydala kráva ze stáda místního chovatele. Strojvedoucí stačil srážce zabránit a strážníci dohledali majitele zvířete, který zajistil jeho návrat ke stádu…

 

Na nádraží mu zima nebyla – 5. října v ranních hodinách jeli strážníci MP Vimperk prověřit oznámení o muži ležícím v čekárně na autobusovém nádraží. I když už i začátkem října byla rána poměrně chladná, nezdálo se, že by to zde spícímu muži vadilo. Hlídka ho probudila a z čekárny vykázala. Stejného jednání se muž, opět pod vlivem alkoholu, dopustil o týden později s tím rozdílem, že 13. října ho strážníci městské policie z autobusového nádraží vykázali odpoledne.

 

Opilý mladík rozbil domovní dveře – 8. října krátce po sedmé hodině večerní se strážníci vydali do ulice Mírová, aby prověřili oznámení od místních obyvatel o agresivním chování opilého mladíka. Na místě skutečně našli silně podnapilého muže, který během svého vystoupení stihl i rozbít výplň dveří domu a jeho chování se rozhodně nedalo nazvat klidný, Strážníci agresora uklidnili a předali kolegům ze státní policie, kteří se na místo dostavili také.

 

Netrefil domů – 13. října se v cizím domě v ul. Kostelní a za asistence strážníků probral muž, jehož přítomnost nahlásila jedna z obyvatelek domu . Muž hlídce vysvětloval, že měl poměrně náročnou noc, kterou podpořil hojným množstvím alkoholu a pak netrefil domů a usnul na chodbě v cizím domě. Protože nebyly zjištěny žádné škody způsobené chováním „unaveného“ muže, ani jeho zranění, hlídka ho po napomenutí propustila na cestu k domovu.

 

 

-red, mp-

{jcomments off}