VIDEO: Nejúspěšnější sportovci roku 2019 okresu Klatovy

 Vyhlášení nejúspěšnějších sportovců roku 2019 okresu Klatovy

 

Tradiční vyhlášení nejúspěšnějších sportovců, trenérů, rozhodčích a sportovních kolektivů okresu Klatovy za rok 2019 proběhlo 6. února v klatovském divadle. Mezi oceněnými nechyběli zástupci Sušice, do síně sportovní slávy vkročil nestor šumavského lyžování Emil Kintzl.

 

Regionální televize FILMpro natočila 6. února 2020 v klatovském divadle krátkou reportáž ze slavnostního vyhlášení nejúspěšnějších sportovců, sportovních kolektivů, trenérů a rozhodčích okresu Klatovy v roce 2019. Na začátku reportáže uslyšíme starostu města Klatovy Mgr. Rudolfa Salvetra, za pořádající Pošumavské sportovní sdružení okresu Klatovy promlouvá jeho místopředseda Ing. Luboš Nový, dále v rozhovoru uvidíme kickboxera Luboše Vanku – vítěze ankety v kategorii dospělých a na závěr reportáže promluví veliká sportovní i lidská osobnost našeho regionu – nestárnoucí Emil Kintzl, který vstoupil do Síně slávy.

 

 

Reportáž můžete od dnešního večera až do neděle shlédnout v živém vysílání od 5 do 24 hodin ve Zprávách z regionu buď na kabelové TV nebo na internetu/v mobilu na tomto odkazu televize FILMpro. Reportáž se v živém vysílání Zpráv z regionu opakuje zhruba po půl hodině. Od 17.2. je k přehrání možné reportáž přehrát v “Archivu” televize FILMpro.

 

 

VÝSLEDKY   –  NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ SPORTOVCI ROKU 2019:

 

KATEGORIE – Kolektiv mládeže

1. družstvo dorostu Šachklub TJ Sokol Klatovy – šachy

Družstvo dorostu Šachklubu Sokol Klatovy ve složení Jan Miesbauer, Tomáš Hurdzan, Lukáš Dolanský, Jakub Kůsa, Matouš Hlavina, David Hák, Anna Tůmová a Matouš Eret vyhrálo Extraligu dorostu, stalo se Mistrem České republiky družstev mládeže a završilo tak zlatý hattrick za roky 2007, 2017 a 2019.

 

Cena Kia pro sportovce/kolektiv s největším výkonnostním progresem v r. 2019

Družstvo dorostenců (U 17), Sport Club Klatovy, florbal

Klatovští florbalisté odehráli v loňské sezoně historicky poprvé 1. dorosteneckou ligu. Jakožto nováček za sebou nechali řadu tradičních prvoligových týmů a na jaře se překvapivě dostali až do play-off, kde byli vyřazeni pozdějším vítězem 1. ligy – FbŠ Bohemians Praha. V aktuální sezoně již působí většina hráčů v juniorském týmu, který suverénně vévodí druholigové souteži.

 

KATEGORIE – Jednotlivci mládež

12. Iveta BEZPALCOVÁ – 10 let, Plavecký klub TJ Klatovy, plavání

Nadějná klatovská plavkyně, která na letním a zimním Poháru Čech získala v plavání desetiletého žactva stříbro v polohovém závodu na 200 metrů a 200 metrů volný způsobem a 2x bronz na 100 metrů volným způsobem. Další medaile vybojovala na závodech v Praze, Plzni, Písku, Strakonicích, Tachově a Mariánských Lázních.


11. Karolína MACHOVÁ – 13 let, Atletika Klatovy, atletika

Všestranná atletka, která na Mistrovství Plzeňského kraje vybojovala 1. místo ve vrhu koulí a 5. místo ve sprintu na 60 metrů. Zvítězila také v hodu oštěpem na Hvězdném házení v Domažlicích. Výkonem 14,78 metru ve vrhu koulí byla v loňském roce nejlepší mladší žákyní v České republice.

 

10. Vojtěch TOMAN – 13 let, BK Klatovy, basketbal

Jeden z velkých talentů klatovského basketbalu. V sezoně 2018/2019 svými výkony a body výrazně přispěl k postupu Klatov z ligy U14 do extraligy U14. V sezoně 2019/2020 byl zaslouženě vybrán do regionálního výběru U14.

 

9. Lukáš JANOUŠEK – 15 let, LTK Klatovy, tenis

Nadějný klatovský tenista, který je ve svém ročníku 1. v krajském žebříčku a 13. v žebříčku republikovém. V mezinárodním žebříčku ITF je ve svém ročníku momentálně 195. na světě. Potřebné body sbírá na turnajích v Čechách i zahraničí a doma vypomáhá družstvu mužů LTK Klatovy “A ” v divizní soutěži

 

8. Jaroslav JIŘÍK – 17 let, SPORT CLUB Klatovy, florbal

Kapitán juniorského, ale už i mužského celku. Na jaře vybojoval se svým týmem 4. místo v základní části nejvyšší dorostenecké ligy a dostal se tak do play-off. V aktuální sezoně vede kanadské bodování klatovského celku mužů a s juniorským týmem od začátku sezony zatím neprohrál!

 

7. Andrea HNOJSKÁ – 16 let, Klub stolního tenisu Klatovy, stolní tenis

Přebornice Plzeňského kraje v kategorii žen – jednotlivcích a stříbrná medailistka z ženské čtyřhry. Přebornice kraje v kategorii dorostu v jednotlivcích i ve čtyřhře. V kategorii dorostu je 1. v krajském žebříčku a 21. v žebříčku ČR. Je členkou základní sestavy 1. ligy žen Klubu stolního tenisu Klatovy.

 

6. Nikola HODLOVÁ – 14 let, Cyklosport Pitstop.cz, horská kola

Nadějná klatovská cyklistka, která skončila v celkovém pořadí Českého poháru horských kol starších žákyň Strabag cup 2019 na 3. místě, a na 4. místě se umístila na Mistrovství ČR, a také na Olympiádě dětí a mládeže v Liberci. Zvítězila v absolutním pořadí žen na trase 45 km AUTHOR Král Šumavy MTB 2019.

 

5. Zdeněk KREJČIŘÍK – 18 let, SK Klatovy 1898, fotbal

Talentovaný záložník, který je odchovancem TJ Start Luby, ale od roku 2015 výkonostně roste v mládežnických týmech v Klatovech. Na jaře 2019 hrál ještě dorosteneckou divizi, ale od léta již pravidelně nastupuje za A mužstvo dospělých v divizi skupiny A.

 

4. Tomáš HURDZAN – 18 let, Šachklub TJ Sokol Klatovy, šachy

Vybojoval stříbrnou medaili na MČR juniorů do 18 let a díky tomu reprezentoval ČR na ME v Bratislavě. Svými skvělými výkony přispěl k zisku zlatých medailí klatovského družstva v Extralize mládeže a zároveň patřil mezi opory A družstva dospělých ve 2. lize.

 

3. Filip LAGRON – 17 let, Hammers Gym, kickbox

Talentovaný klatovský kicboxer, který se stal vloni v Praze mistrem České republiky v lightcontactu i kicklightu a v maďarském Györu mistrem Evropy v kicklightu. Stal se též vítězem Slovak Open v Bratislavě, Germany open v Mnichově a Austrian Classic v Innsbrucku.

 

2. Nicole ZEMANOVÁ – 14 let, TJ Sportovní areál Špičák, sjezdové lyžování

Ve Špindlerově Mlýně získala titul mistryně České republiky v obřím slalomu mladších žáků a obsadila 2. místo v celkovém hodnocení všech republikových závodů, z nichž v osmi zvítězila, čímž si zajistila místo v české žákovské reprezentaci. Na neoficiálním Mistrovství Evropy v italském Abetone dojela v obřím slalomu na 11. místě.

 

1. Antonie GALUŠKOVÁ – 18 let, Klub vodních sportů Sušice, kanoistika

Juniorská mistyně České republiky a vítězka Českého poháru 2019 vybojovala v Krakowě titul mistryně světa juniorů na kajaku v individuálním závodu, a také stříbrnou medaili v kategorii C2 mix do 23 let. Na Mistrovství Evropy juniorů v Liptovském Mikuláši obsadila v individuální soutěži na kajaku 2. místo a stala se mistryní Evropy v týmové soutěži.

 

karolina

 

 

 

 

KATEGORIEKolektiv dospělí

1. družstvo žen – Klub stolního tenisu Klatovy

Tým ve složení Andrea Hnojská, Petra Jehlíková, Zdeňka Marešová a Zdeňka Marešová mladší, vybojoval pro Klatovy v roce 2018 historický postup do 1. ligy žen, kde je jediným zástupcem Plzeňského kraje a drží se tam dosud. V současném ročníku 1. ligy zatím hájí 8. místo.

 

Kategorie  – Trenér

5. Pavel ČUBAN – 31 let, HC Klatovy, hokej

Trenérské práci se věnuje téměř 10 let a po celou svou trenérskou kariéru zdokonaluje hokejisty přípravky HC Klatovy. V této sezoně působí jako hlavní trenér u 2. a 4. třídy. V uplynulé sezoně prohrál pod jeho vedením tým ročníku 2011 jediný zápas.

 

4. Pavel HUBÁČEK – TJ Sušice, fotbal

Trenér úspěšného družstva mladších žáků, asistent trenéra „A“ družstva mužů hrajících I.A třídu, a také trenér výběru Okresního fotbalového svazu žáků, se kterým v loňském roce postoupil do národního finále.

 

3. Václav ŠELMÁT – 42 let, Atletika Klatovy, atletika

Je hlavním trenérem družstev staršího žactva, která získala dobrá umístění v Krajském mistrovství družstev. Především se ale v roce 2019 věnoval nadějné starší žákyni Karolíně Machové, kterou připravil na její výborné výsledky v hodu oštěpem a ve vrhu koulí

 

2. Ladislav SMÁHA ml. – BK Klatovy, basketbal

Náročný, obětavý a úspěšný trenér klatovského basketbalového mládí.

Pod jeho vedením získaly kadetky U17 v sezoně 2018/2019 2. místo v lize kadetek U 17 a juniorky U19 jsou v nové sezoně 2019/2020 zatím na výborném 3. místě v lize juniorek U19.

 

1. Vladislav GALUŠKA – 54 let, Klub vodních sportů Sušice, kanoistika

Bývalý reprezentant České republiky ve vodním slalomu na divoké vodě, dnes trenér mládeže sušického oddílu a hlavní trenér střediska juniorů pro jižní a západní Čechy. Trenér své dcery – juniorské mistryně světa na kajaku Antonie Galuškové.

 

 

Kategorie – Rozhodčí:

Jan CIHLÁŘ – TJ Sokol Pačejov, fotbal

Kariéru rozhodčího nastartoval již ve svých 15 letech v soutěžích OFS Klatovy. Potom postupoval jednotlivými kategoriemi, aby ve svých 29 letech dosáhl absolutního vrcholu – je na listině rozhodčích pro 1. a 2. ligu.

 

Martin TVRDÍK – 34 let, lední hokej

Hokejovým rozhodčím se stal již ve svých 14 letech, postupně se propracovával do vyšších soutěží a v roce 2009 se stal rozhodčím ČSLH 1. licence. V sezoně 2014/2015 poprvé naskočil do 1.ligy, kde je nyní již druhým rokem kmenovým rozhodčím.

 

Rudolf SALVETR ml. – 32 let, BK Klatovy, basketbal

V sezoně 2018/2019 byl vyhodnocen jako 6. nejlepší rozhodčí v České republice. Svými výkony si jako rozhodčí naší nejvyšší basketbalové soutěže vydobyl respekt jak u hráčů, tak i u široké sportovní veřejnosti.

 

 

CENA FANOUŠKŮ:

Karolína MACHOVÁ – 13 let, Atletika Klatovy, atletika 

 

 

KATEGORIE – Síň slávy

sportovec kintzl

Emil KINTZL z Kašperských Hor

V roce 2019 oslavil své 85. narozeniny! Narodil se sice v Praze, ale na počátku války se s rodinou stěhuje do Sušice, kde absolvuje i gymnázium. Na Šumavě pak zůstává jako učitel, který se všude vždy velmi aktivně zapojuje do sportovní činnosti. Učíl v Hartmanicích, na Srní a v r.1958 nastupuje jako tělocvikář do Kašperských Hor, kde žije dodnes.
Zde vstupuje jako dobrovolník do řad právě vzniklé stanice Horské služby.Od roku 1959 působí jako aktivní značkař turistických cest a v rámci místní TJ Tatran začíná organizovat četné sportovní soutěže. Patří mezi iniciátory vzniku Lyžařského areálu Lišák.
V roce 1975 je pro své politické názory vyhozen ze školy a až do roku 1990 pracuje jako topič v Okule.


Nadále se ale věnuje organizování sportu ve městě, především pak lyžování a turistice. V roce 1980 zakládá v Kašperkách Veřejnou lyžařskou školu a pracuje zde jako instruktor. Byl zakladatelem a organizátorem řady zajímavých závodů. Např. přespolního běhu „Okolo Kašperku“, cyklistického závodu „Krajem Karla Klostermanna“ a dalších.


Emil je též autorem několika knih: Počátky lyžování na Šumavě slovem i obrazem”, “Učitel na Šumavě”, “Zmizelý kousek Šumavy aneb Komu za to dík” a dva díly knihy “Zmizelá Šumava”, kterou známe i jako seriál z internetové televizie. V roce 2010 zakládá lyžařské muzeum v Železné Rudě. Je velkým znalcem Šumavy a o jeho přednášky na toto téma je vždy velký zájem.

 

 

KATEGORIE – JEDNOTLIVEC  dospělí

8. Radek KOHOUT – 19 let, BK Klatovy, basketbal

V sezoně 2018/2019 hráč extraligy U19 KK Lokomotiva Plzeň a hráč týmu 2. ligy mužů za BK Klatovy. V sezoně 2019/2020 hráč 2. ligy mužů za BK Klatovy.

 

7. Blanka PRESLOVÁ – 21 let, SK Volejbal Klatovy, volejbal

Odchovankyně klatovského volejbalu je původem ze Strážova. Úspěšně startuje na pozici libera jednak v II. lize žen za SK Volejbal Klatovy a především hostuje do týmu TJ Lokomotiva Plzeň hrající I. ligu žen.

 

6. Vít POHANKA – 19 let, Kanoistický klub Klatovy, kanoistika

S Denisem Wendlem dosál 2. místa v celkovém hodnocení Českého poháru mužů v kategorii C2 a stejného umístění v této kategorii dosáhl i na Mistrovství České republiky.V celkovém hodnocení Českého poháru můžů v kategorii K1 se pak umístil na 16. místě.

 

5. Jan VAŠTA – 25 let, JBR enduro team z.s., motocyklové soutěže enduro

Mistr Mezinárodního mistrovství ČR v motocyklových soutěžích enduro třídy E2 a vicemistrem Mezinárodního mistrovství ČR v motocyklových soutěžích v endurosprintu třídy E2. Zvítězil též v prestižním seriálu o Pohár Otakara Kotrby a druhý byl na prestižním mezinárodním závodu Rock and Ride v Benešově.

 

4. David ROUBAL – 21 let, HC Klatovy, hokej

Šikovný útočník a velký bojovník, který patří k oporám “A” týmu ve II. lize. Je odchovancem klatovského hokeje a jako i řada dalších talentů, i on přešel do plzeňské Škodovky, kde hrál úspěšně dorosteneckou i juniorskou ligu.


3. František DIVIŠ – SK Klatovy 1898, fotbal

Přišel do Klatov ze Strakonic v roce 2017 a od té doby je tahounem klatovského divizního mužstva hrajícího skupinu A. Je velkou oporou týmu a s 11 brankami je nejlepším střelcem v podzimní části a na 3. místě mezi střelci v celé divizní soutěži.  

 

2. Václav KOSNAR – 23 let, Ice cross downhill

2. nejlepší Čech v disciplíně Ice cross downhill, ve které se od roku 2015 pravidelně účastní závodů Světového šampionátu. V loňském roce dosáhl v závodech nejvyšší kategorie těchto výsledků: Red Bull Crashed Ice Boston USA ATSX 1000 – 20. místo, Red Bull Crashed Ice Yokohama JPN ATSX 1000 – 45. místo, Red Bull Crashed Ice Jyväskylä FIN ATSX 1000 – 64. místo.

 

1. Luboš VANKA – 20 let, Hammersgym, kickbox

Vítěz Univerzitního mistrovství Evropy v Chorvatsku, kde reprezentoval Univerzitu Karlovu a stal se historicky prvním Čechem, který v této kategorii zvítězil. Dále se stal vítězem na Slovak Open v Bratislavě, a také zvítězil ve svém prvním profi zápase K-1 XFN LEGENDS v Praze. První byl též ve WAKO K-1 WORLD GRAND PRIX v Praze, kde přešel přes 4 soupeře a ve finále zvítězil nad úřadujícím mistrem světa.

 

Fotografie ze slavnostního vyhlášení najdete na stránkách Pošuavského sportovního sdružení Klatovy >>>ZDE<<<

 

-red-

{jcomments off}