logo

Zažít Šumavu jinak – z geobodu ROKYTA

 

Návštěvnický GEOBOD ROKYTA

 logo

Kandidátský Geopark Královská Šumava otevřel na konci července společně s obcí Srní návštěvnické infocentrum v Rokytě.

 

V návštěvnický GEOBOD Rokyta se proměnilo, díky obci Srní a Geoparku Královská Šumava bývalé informační středisko Národního parku Šumava.

Díky spolupráci geparku, obce Srní a vstřícnosti Správy NP Šumava tu dnes najdete sedm dní v týdnu informace o okolí, prodej map a drobných suvenýrů a stál ou expozic i zaměřenou na historii a osídlení horní Šumavy: na lesní hospodaření (tady nejsilněji spjato s rodem Schwarzenbergů), svážení a plavení dřeva na Vchynicko Tetovském plavebním kanále a voroplavbu.

vory2

 

 

 

Unikátní venkovní geologickou expozici tvoří altán s infopanely a ukázkami na Šumavě s téměř kompletně zastoupenými horninami.

 

 

Kam z Rokyty?

 

Rokyta, s přilehlým parkovištěm, je ideálním východištěm tras po střední části NP Šumava.

Z Rokyty se můžete vydat do malebného Povydří, ke králováckému Antýglu, po Váchalových stopách k Tříjezerní slati, na Modravu přes bývalou osadu Vchynice Tetov k Hauswaldské kapli na úbočí Kostelního vrchu, na Oblík nebo na Adamovu horu. Pohodlně se odtud dostanete i do Vlčího centra u Srní.

 

 

A samozřejmě jste zváni na GEOTOULKY Z ROKYTY

 

Komentované procházky s průvodcem si naplánujete podle vlastního výběru a možností:

Nenáročnou trasu na Hrádky zaměřenou na geologii a historii okolí, nebo trasu kolem Vchynicko Tetovského kanálu a horskými loukami, která seznamuje s aktuální ochranou přírody, historií dřevařství a historií Králováků.

V návštěvnickém geobodu Rokyta budou pokračovat i přednášky – první z n nich se bude 21. 8. věnovat historii Antýglu – králováckého dvorce i samotných Králováků.

 

 

Aktuální nabídku všech GEOTRAS zapomenutými cestami Šumavy, komentovaných geotoulek s průvodci najdete na www.kralovskasumava.cz
 

pkraj

 

Přípravu tras, proškolení průvodců s přípravou odborných podkladů a přípravu a tisk populárně naučné brožury Rokyta podpořil formou dotace Plzeňský kraj.

 

 

 

 

 

-tz ngks-

{jcomments off}