Reakce na článek pana Peška

 

Proč radary

 

      Již více než rok jsou na území našeho města instalovány radary pro úsekové měření rychlosti. A je to již více než rok, od kdy vedeme diskuze s některými nespokojenými řidiči. Naposledy jsem si na toto téma přečetl článek pana Peška.

 

       Nemám ve zvyku reagovat na každou demagogii, která v rámci veřejné diskuze zazní, nicméně tentokrát udělám výjimku. Musím se totiž pozastavit nad způsobem, jakým je některými spoluobčany otázka dodržování dopravních předpisů vnímána.

 

       Určitě nechci kázat vodu a pít víno. Ne, nejsem svatý a dopravní předpisy se mi ne vždy daří plně dodržovat, takže vím, jak pokuta chutná.

 

       O to víc si myslím, že v určitých lokalitách, kde je v případě rychlosti jízdy porušování předpisů obzvláště nežádoucí, je zapotřebí plnění povinností řidičů razantně vymáhat. Nejen kvůli nebezpečí střetu s chodci, ale třeba i kvůli hluku a zplodinám, které jsou rychlou jízdou produkovány ve zvýšené míře.

 

       Proto jsme se jako zastupitelé rozhodli přikročit k tomu, že bude zavedeno úsekové měření na Sušické ulici, na ulici Pasovské a také na průtahu silnice I/4 přes Korkusovu Huť. Vcházeli jsme jednak z naměřených dat, ale i ze stížností občanů na neutěšenou situaci v uvedených lokalitách.

 

       Proč zrovna dané lokality a proč zrovna v úsecích, kde se nyní kamery nachází?

 

       U Sušické ulice jde jednoznačně o to, zklidnit dopravu v dostatečné vzdálenosti před přechodem mezi základní školou a prodejnou Tesco.

 

       V případě Pasovské ulice jde o to, aby se doprava zklidnila jednak v úseku před základní školou v parku, kde je zvýšený pohyb dětí, jednak v úseku od hotelu Terasa směrem k výjezdu z města. Bydlí tam totiž lidé a je tam střední škola a autobusová zastávka. Úsek je měření je záměrně nastaven od vjezdu do města až po křižovatku u hotelu Anna, neboť v úseku od hotelu Terasa směrem ke křižovatce u hotelu Anna by se řidiči opět rozjeli a kolem školy v parku by pak padesátkou jel opravdu málokdo. A kdo se občas dívá, jak se kamiony chovají k chodům na přechodu od Žižkovy ulice ke škole v parku, ví, o čem mluvím. Zdejší semafor mnohdy považují pravděpodobně jen za světelnou dekoraci.

 

       V případě Korkusovy Huti je to podobné. Až zavedením úsekového měření se podařilo docílit toho, že se přes ní jezdí padesátkou. A věřte mi, že je mi úplně jedno, jestli v uvedené obci bydlí jeden člověk nebo tisíc lidí. Proč by obyvatelé Korkusovky měli být vnímáni jako méněcenní? Ti, které není potřeba chránit? Proč by se starší lidé bydlící na jedné straně silnice měli bát přejít na druhou za svými blízkými? Argument, že Korkusovkou se přeci vždy jezdilo stovkou, snad většina z nás vnímá jenom jako špatný vtip. A nejde jen o bezpečnost při přecházení. Jde i o to, že obyvatelé Korkusovky mají právo na to, aby projíždějící auta produkovala stejně zplodin a hluku, jako v jiných částech Vimperka.

 

       A zde jsme u jádra věci. Máme přistoupit na diskuzi o tom, kde se pravidla ještě porušovat smí a kde už opravdu ne? Máme se pouštět do absurdní debaty o tom, že odebráním radarů z Korkusovky bychom přestali obtěžovat nebohé řidiče, kteří tudy přeci vždy jezdili stovkou? Jde přeci o minuty. V Německu se totiž rychlost dodržovat musí, tam už se to dohnat nedá…. Já osobně takovouto absurdní debatu vést nechci. Je nedůstojná rozumných lidí.

 

       A ještě malou poznámku, v reakci na poněkud podivné poznatky pana Peška. Každému, kdo překročí rychlost, je pokuta ukládána městským úřadem ve správním řízení. Ne radními. Před případnou exekucí je tak provinilec úřadem o prohřešku písemně informován hned několikrát. Dopisem doručovaným na jeho úřední adresu. A může se odvolat ke krajskému úřadu, případně věc nechat přezkoumat soudem. To, že si však někdo nepřebírá poštu v naivním domnění, že se tím vyhne pokutě, nechám raději bez komentáře.

 

       Vedení města ani zastupitelé do tohoto procesu zasahovat naštěstí nemohou, a pokud mohu mluvit za vedení radnice, ani nechtějí. Naštěstí totiž už žijeme v dobách, kdy politici neřídí úplně všechno. I když ne všichni toto chápou a nebo to účelově používají hřešící na neznalost ostatních.

 

       Závěrem snad ještě podotýkám, že dodavatel zařízení pro úsekové měření prošel veřejným výběrovým řízením, kterého se mohli zúčastnit všichni dodavatelé na trhu. Zvítězila nejnižší nabídka. Nepochybně bychom byli rádi, kdyby byla ještě nižší, ale s tím nic nenaděláme. Nicméně nájemné není jen platbou za to, že zařízení bylo přivezeno a přimontováno na sloupy. Zahrnuje veškerý servis a softwarovou i technickou podporu po celou dobu provozu. Takže nelze porovnávat cenu zařízení na trhu a cenu jeho provozu. Ale na to, že někteří naši spoluobčané rádi míchají ve veřejné diskuzi různé druhy ovoce, jsme si již zvykli. Kdo chce pravdu skutečně znát a vidět, ten si fakta rád ověří.

 

       Každopádně, přes očividné zklidnění dopravy v měřených úsecích a kolem nich si na sebe radary, bohužel, zatím vydělají. Ale věřím, že časem se výběr pokut sníží natolik, že už nebudou potřeba. A budeme si i u nás připadat jako v Německu nebo jinde na Západě, kde je pro nás samozřejmostí předpisy dodržovat.

 

Tomáš Samek

 

 


{jcomments off}