Skládka na Vodníku

 

Skládka na Vodníku 

 

Vážení,

 

       zveřejňuji fotky, jak probíhá výstavba na Vodníku.  Především, jak je nakádáno s odpadovým materiálem, konkrétně se skrývanou zeminou.

 

       Přes veškeré připomínky občanů, příslušných krajských orgánů i odborná stanoviska, byla rozhodnutím většiny zastupitelů manželům Paštikovým povolena přístavba hotelu na Vodníku. Museli jsme se s tím tedy smířit. To, co se zde fakticky v současnosti děje, však zaskočilo nejenom nás, ale i otrlé a na vše zvyklé odpovědné úředníky na příslušných odborech Města. Jak je z fotek vidět dochází zde k vyvážení materiálu ze stavby do údolí se stromy, které jsou poškozovány a zasypávány. Je zasypáván i starý vodojem, je narušován biokoridor potoka a celkově je toto údolí devastováno.

 

       Pokud nebude okamžitě šetrně odstraněn návoz zeminy (nepovolená skládka), dojde k trvalému poškození stromů, které jsou zavaleny do značné výšky, a tím bude zcela znehodnocena další část tohoto údolí. Vím, jaký je asi za tím záměr manželů Paštikových. Je nutné rozšířit stávající parkoviště, které bude v současné rozloze po rozšířšení hotelu a výstavby sálu nedostačující.

 IMG 0140

       Jak jsem již výše uvedla, pokud nedojde k okamžitému odstranění návozu, stromy následující zimu nepřežijí a budou muset být odstraněny. 5. 11. 2021 jsem kvůli tomu požádala starostku a místostarostu Města (na vědomí RM) jako zastupující majitele pozemku. Pouze oni mohou jednat okamžitě z důvodu poškozování majetku města. Odvolávání se vedení města, že tyto záležitosti jsou v kompetenci úřadů státní správy, zde situaci nevyřeší. I přes vstřícný přístup kompetentních úředníků se jedná o to, že úředníci musí dodržovat zákonné lhůty a vzhledem k nadcházejícímu zimnímu období bude na záchranu zavezených stromů na jaře již pozdě. Upozorňuji také na složitost odstranění navážky, která je mezi stromy. Aby nedošlo k poškození dřevin, jak řekl kompetentní úředník, je možné, že se bude muset odstranění zeminy kolečkovat.

 

       Nevím, zda investoři (Paštikovi), určili stavební firmě MONTIMA s.r.o., kam odpad ze stavby vozit, ani nevím, zda s tím sledovali svůj záměr, ale tohle je opravdu moc. Za nepovolenou skládku odpovídá podle zákona č. 250/2016 sb. i firma provádějící stavební práce. Oni nebo stavební firma zároveň nepovoleně rozšiřují parkoviště a zároveň vyvážejí zeminu tak, že zasypávají údolí potoka a stromy v něm. Možná, jak mi řekl Martin Paštika na zastupitelstvu, že nakonec uvidím, jak to bude na Vodníku hezké. Každý si pod pojmem hezké představujeme něco jiného, někdo vidí vysokou stavbu, zadlážděné území a nezajímá ho, kolik stromů je kolem.

 

       Všechno nasvědčuje tomu, že Vodník nebude již přírodní, nejhezčí část Vimperka, kterou bychom si měli všichni společně chránit a jak řekl i zástupce kraje na veřejném projednávání přístavby hotelu, především by ho mělo chránit vedení města, jehož je území z velké části majetkem. S majitelem, kterému nezáleží na tom, jak a jestli je narušeno koryto potoka, jestli jsou v pořádku stromy kolem něj, se o přírodních hodnotách bavit vlastně nedá.

 

       Taky je nutné zmínit, že za hotelem byla rozšířena cesta, aby byl hotel přístupný. Je až směšné, že je nadmíru jasné, že k tomu došlo bez příslušných povolení.

 

       Tak uvidíme. Také upozorňuji na stav vody v nádrži. Nevím zda do nadcházející zimy bude v nádrži stav vody dost vysoký na to, aby splňoval hladinu předepsanou a potřebnou pro zasňěžování, zvláště pokud má být rozšířeno.

 

       Pro vaši představu dokládám fotky současného stavu  na Vodníku.

 

       Na Vodníku máme rozšiřované parkoviště, rozšiřovanou cestu, skládku skryté zeminy do údolí potoka, kdy kameny a zemina padají přímo do potoka, zasypanou starou vodárnu a stromy zasypané vysoko nad úroveň původního terénu. Všechno tohle je možné jen proto, že zastupitel Martin Paštika ví, že mu dosud všechno prošlo a má tedy důvod domnívat se, že mu snadno projde i tohle.

 

       Slibuji občanům města, že udělám vše pro zachování alespoň části přírodní lokality na Vodníku. Tato část vždy sloužila a byla odpočinkovou zónou pro všechny obyvatele. Nemůžeme společně přihlížet tomu, jak pomalu  za podpory zástupců města, ustupuje toto území pouze komerčním zájmům. Ale ti, kteří to mají fakticky v rukou a mohou s tím něco udělat, sedí ve vedení města.

 

Věra Vávrová,
zastupitelka města a občanka města Vimperk

  {gallery}Jitka/rok2021/listopad/vodnik{/gallery}

 


{jcomments off}