martan

Re: Nákupní centrum ve Vimperku

 

Re: Nákupní centrum ve Vimperku

 

 

       V pondělí 29.8.2022 odpoledne se konalo pracovní jednání zastupitelů, na které byli přizváni developeři, jež mají v úmyslu přeměnit areál bývalého ČSAD na nákupní zónu. Podmínkou možnosti výstavby tohoto areálu je, že musí být pořízena změna územního plánu, což obnáší proces trvající minimálně půl roku.

 

       Developeři požádali o schůzku, která se konala dne 13.7.2022. Až na této schůzce jsme byli s panem architektem obeznámeni se záměrem vybudování nákupního centra. Zároveň nám bylo sděleno, že mají podepsanou smlouvu o odkupu tohoto areálu.

 

Dne 18.7.2022 byl všem zastupitelům odeslán dopis s plánky budoucího využití, viz s níže uvedeným textem.

 

 

„Vážené kolegyně a kolegové,

v příloze posílám záměr na přestavbu a nové využití bývalého areálu ČSAD, dnes společnosti GW JIHOTRANS. S investory proběhla schůzka za účasti pana architekta, na které nám byl představen záměr přebudování areálu na obchodní centrum. Na základě podnětu ze strany města bylo navrženo, zda by bylo možné zvážit i bytovou výstavbu a průchodnost areálu. Vše je podmíněno změnou územního plánu, jinak nelze uskutečnit zamýšlenou výstavbu. Prosím, o prohlédnutí si přiložených snímků a v pondělí po zastupitelstvu se o záměru pobavíme. Poté bude svolána společná schůzka s investory za přítomnosti pana architekta. Přeji všem hezké letní dny.

 

S pozdravem

 

Ing. Jaroslava Martanová
starostka města

 

 

Neobdržela jsem žádnou námitku, reakci či podnět k tomuto záměru.

 

       Dne 25.7.2022 bylo zasedání zastupitelstva, rovněž na závěr tohoto zasedání neměl nikdo z přítomných potřebu o záměru hovořit. Přítomna byla i paní Věra Vávrová.

 

       Pro získání více informací jsme společně s panem místostarostou Zdenkem Kunclem 26.7.2022 navštívili areál ČSAD. Celý areál jsme si prošli a získali jsme přehled o současném jeho využití. Nyní zde na smlouvu parkuje 17 nákladních aut, 8 autobusů a 2 místa jsou pro odtahovou službu.

 

       V pondělní 29.8.2022 na pracovním jednání zastupitelů byly námitky uvedené v článku paní Věry Vávrové diskutovány. Developeři sdělili, že mají zájem zde vybudovat nákupní park, včetně lékárny s víkendovým provozem. Investice v předpokládané výši 220 milionů korun, s otevřením provozu v roce 2024. Možnost kombinace s bytovou výstavbou by byla pro investora sice ekonomicky zajímavější, ale z hlediska hygienických a bezpečnostních předpisů, je to problém. Rovněž uvedli, že by se v našem městě velice rádi podíleli na výstavbě nových bytů v jiné lokalitě. Diskutovala se i otázka, že změna územního plánu nemusí být odsouhlasena a nadále zde bude plocha se současným využitím, dopravní infrastrukturou. Noví majitelé by pak zvažovali, zda by tuto plochu využili pro logistické centrum/překladiště kamionové dopravy, cca pro 80 kamionů denně.

 

       Co dodat závěrem? Jedná se o soukromý pozemek, který je v územním plánu zahrnut do dopravní infrastruktury. O jeho využití rozhoduje majitel, který má právo podat žádost o změnu účelu využití prostřednictvím změny územního plánu. Zastupitelé dne 5.9.2022 nebudou schvalovat změnu územní plánu, jak je naprosto mylně uvedeno v článku. Zastupitelé budou rozhodovat o pořízení změny, která prověří možnost změny účelu využití na občanskou vybavenost pro výstavbu nákupního parku. V rámci procesu se zvažuje jaké budoucí využití může mít pozitivní i negativní dopady pro město. V procesu pořizování územního plánu je veřejné projednání navrhované změny, ke které se mají právo vyjádřit občané i podnikatelé. Definitivní schválení změny účelu využití této plochy bude v rukou zastupitelů, kteří vzejdou z komunálních voleb.

 

      Paní Věra Vávrová píše, že se vedení města staví vstřícně k projektu a je v pravidelném kontaktu s novými majiteli. Nevím, z čeho toto konstatování vychází. Já ani pan místostarosta jsme svůj názor na pracovním jednání nesdělili. Nové majitele areálu jsem viděla podruhé. Ptám se, proč paní Vávrová neiniciovala schůzku či nenavrhla setkání již v červenci. Věděla o tomto záměru 50 dnů a až nyní se k němu vyjadřuje. Ale před volbami se hodí vše.

 

Jaroslava Martanová 

 

 


{jcomments off}