VOLBY : Volby se NEVIHNUTelně blíží…

 

 Volby se NEVIHNUTelně blíží…

 

 

       Poslední týden nás dělí od možnosti zvolit si příští vedení našeho města. Ti, kteří už otevřeli obálky s volebními lístky, vědí, že i v těchto volbách se o získání Vašich hlasů pokusí i NEVIHNUTÍ (NEzávislé VImperské HNUTÍ) . Do komunální politiky jsme poprvé vstoupili před minulými volbami a v zastupitelstvu jsme získali dvě „křesla“, což byl pro nás, nováčky, nad očekávání dobrý výsledek.            

 

      Možná by bylo na místě v příštích řádcích představit náš předvolební program, ale rozhodli jsme se, že to neuděláme (pro zájemce je k dispozici na stránkách https://nevihnuti.cz/). Nepřináší totiž nic moc nového, co byste nečetli už v předešlých článcích jak našich, tak ostatních volebních uskupení. Všichni, kdo o Vimperku přemýšlí, mají ho rádi a naslouchají lidem, kteří v něm žijí, se v základu shodují v tom, kde naše město „tlačí pata“. Všichni víme, že potřebujeme mít kde parkovat, že řada našich chodníků zasluhuje opravu, že o některé prostory je potřeba zintezivnit péči a že máme ve městě místa, kde se musí řešit dopravní situace. Kdo kdy viděl městské byty, ví, že řada z nich zasluhuje výraznou rekonstrukci, stejně jako nebytové prostory v majetku města. My, kteří zde vychováváme své děti, pro ně chceme kvalitní školství a dostupné předškolní vzdělávání. Všechny, kteří sportují, zajímá stav sportovišť a mají zájem o jeho zlepšování jak pro tréninky, tak pro volný čas. Každý z nás ví o někom, koho trápí nemožnost postavit si ve Vimperku vlastní dům, a zná živnostníky, kteří potřebují pro své podnikání podporu města. Nikomu z nás neuniká, že ve Vimperku chybí kulturní vyžití pro mladé i ty starší a že tu nejsou důstojné prostory pro velké, zejména letní akce. A všichni silně vnímáme těžkost současné ekonomické situace mnohých rodin a chceme hledat prostředky, jak tuto situaci pomoci řešit. Není proto potřeba opakovat již stokrát řečené.           

 

       Co se však může lišit, jsou prostředky, jakými chceme tyto problémy řešit. Věříme, že každý, kdo kandiduje do komunální politiky, je motivován chutí udělat něco pro své město, zvýšit jeho prestiž a nalákat zejména mladé lidi, aby zde žili. V posledních týdnech jsme se dočetli mnoho zajímavých nápadů, z nichž mnohé stojí za diskuzi. Aby však k nějaké diskuzi mohlo dojít, je potřeba, aby byla věcná a férová. Aby se nehledělo na to, kdo s nápadem přišel, ale na to, jaký to nápad je a jaký může mít pro město a jeho obyvatele přínos. Aby nedocházelo k urážkám, polopravdám a manipulacím. Bohužel ani vimperský politický rybníček není v tomto ohledu čistý a plavou v něm i ryby, které se nebojí bez důkazů a argumentů používat slova jako korupce a tunelování, neštítí se označovat slušné lidi nýmandy a nemají problém čarovat s čísly a fakty tak, jak se jim to zrovna hodí. Není se ani tak čemu divit, politická kultura upadá nejen ve Vimperku, ale v celé zemi i za jejími hranicemi…

 

      My se ale nechceme spokojit s tímto vysvětlením a začít si zvykat, že „takhle to prostě chodí“. Chceme pracovat pro město bez zatížení osobními antipatiemi a chceme naslouchat názorům všech, bez ohledu na stranickou příslušnost. Nelíbí se nám, když jsou projevy zastupitelů či jejich spolustraníků spíše než ku prospěchu města ke škodě jejich politických oponentů. Nebaví nás řešit stále dokola tytéž osoby, tytéž vztahy, tatáž místa. Je na čase si přiznat, že osobní invektivy ještě nikdy městu v ničem nepomohly a asi ani nikdy nepomůžou.

 

      Avšak i přesto, že bývá mezi zastupiteli někdy zbytečně „dusno“, podařilo se v minulých čtyřech letech Vimperk posunout zas o něco blíže k moderním městům 21. století. Zásluhu na tom má nejen vedení města, ale celé zastupitelstvo, a to v některých případech i  předchozí. Vozíme se po nové ulici 1. máje, modernizují se vybavení škol, přibývají parkovací místa, opravují se chodníky. Lidé jsou více zapojeni do chodu města skrz strategické plánování a participativní rozpočet, město získalo moderní vizuální identitu. Daří se získávat dotační peníze, a šetřit tak peníze městské. Hřbitov i urnový háj získaly důstojnější vzhled, město začalo při komunikaci s občany využívat více komunikačních kanálů a městem jezdí MHD, kterou využívá řada Vimperáků. Jsme rádi, že i náš zastupitel Petr Samek a radní Jan Hanžl mohli být nápomocni v těchto změnách k lepšímu. Zároveň si uvědomujeme, že i za tímto volebním obdobím zůstává řada nedořešených projektů, jako je letní kino, neuspokojivě fungující koupaliště apod. To vše už ale nyní čeká na nové vedení města a nové zastupitele.

 

      NEVIHNUTÍ je sdružení lidí, kteří umí komunikovat, přemýšlet a nebojí se vlastních názorů ani názorů ostatních. Jsme vzdělaní lidé bez „škraloupů“ z minulosti a máme chuť i elán využít naše znalosti, síly i energii pro město Vimperk. Kandidujeme pod číslem 3 a děkujeme všem, kteří podpoří nejen naše hnutí či naše kandidáty, ale všem, kteří přijdou k volebním urnám vyjádřit svůj názor na to, jak by měl Vimperk v příštích čtyřech letech vypadat.

 

Za NEVIHNUTÍ 

 

       David Pfeifer, Jan Hanžl, Adéla Jiříková, Martin Kříž, Jan Czerwenka, František Řehoř, David Šindler, Roman Pech, Jiří Kortus, Milan Kuncl, František Zub, Petr Samek, Stanislava Malá, Pavel Mráz, Hana Košnarová, Iva Samková a Miroslav Buřt

 

Nevihnut

 


 (Pozn. : Redakce zpravodajství není zainteresovaná s žádným kandidujícím politickým hnutím. Další volební programy očekáváme.)


{jcomments off}