Před Šumavským Skimaratonem

    Po víkendové silné oblevě s větrnými dny, se již po 20. únoru, začala narušovat sněhová pokrývka i v oblasti Kvild. Velmi nepříjemný stav před Šumavským ski maratonem, (který musí mít náhradní trasu). Také pro všechny vyznavače bílé stopy.

   Horská Kvilda díky větší větrnosti jako první přišla už v úterý o souvislou sněhovou pokrývku. A z kvalitních běžeckých stop zbyly většinou holé louky s pruhy sněhu v závětří za lesem. Kvilda díky částečnému závětří v horní části si podržela trochu větší pokrytí sněhovou pokrývkou. Vysoké teploty v půli týdne i tam sníh z běžeckých tras rozpustily.

   Vrtochy letošní zimy již podruhé v tamní oblasti na loukách a pláních zlikvidovaly sněhovou pokrývku, důležitý základ pro solidní a delší běžeckou sezonu zmizel.

   Pouze technická sníh na Kvildské sjezdovce dovoloval zimní využití a radovánky.

   Včerejší zvýšený vodní stav z odtávání na říčce Řasnici. Bobři se snaží v tamní oblasti o kácení březových porostů dost viditelně.

   V podhůří nad naším městem Vimperk je stav po osušení terénu vhodný k předjarním procházkám, sníh je viditelný jen ve vrcholové části Boubína.

   Předpověď hlásí od zítřejšího dne změnu do sněžení a ochlazení.

Antonín Vojvodík