Knižní čtvrtek: Divoká honba

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK   

Jiří Šesták: Divoká honba

   Divoká honba vyšla, a předpokládám, že byla i napsána, až po Cestě jinam, které dějově předchází. Takže i já jsem je četl v tomto pořadí a nemohu se rozhodnout, zda je to dobře či nikoli. Možná nebýt vysvětlení na konci „Honby“ a především upozornění v oficiální anotaci, ani bych si ty dvě knihy, vyjma jména autora, nespojil. „Cesta“ z dob normalizace je svižná, humorná a parodující dobu. Tak trochu „svěrákovská“. I s typickým sladkobolným morálně historickým apelem. A něco podobného jsem očekával i od „Honby“ odehrávající se v létě roku 1950. Jenže to je jiný kafe, přestože i ona má svoji dynamiku. Brutální, bez špetky ironie a humoru. Syrové padesátky se vším všudy. Takže mě to trochu zaskočilo, a až zas tak jsem se nepobavil, a spíš prožíval bezradnost a vztek nad zmařenými životy a osudy. Nejlepší bude, když to uděláte jako já a dáte si to jako takový sendvič ve složení „Cesta“, „Honba“, „Cesta“.


Jaroslav Pulkrábek


Anotace:
    Dramatické vyprávění z počátku padesátých let 20. století čtenáři otevírá část temné historie šumavských hor. Začínajících studenti pedagogické fakulty přijíždějí na brigádu přímo na státní hranici, kde se mají účastnit tzv. vagónování pohraničí. Co se dalo rozebrat a znovu použít z bývalých německých a rakouských obcí po vyhnání jejich původních obyvatel, se posílalo jako stavební materiál do vnitrozemí.
Co se poslat nedalo, vyhodilo se do povětří a zaniklo. Konfrontace mladých lidí s brutalitou nového režimu, ale i s vlastní ochotou se novému řádu podvolit či vůlí zápasit o svou vnitřní identitu a důstojnost, prověřuje nejednu postavu tohoto vypjatého vyprávění až k závěrečné katarze. Kniha předchází události vyprávěné v novele Cesta jinam, která vyšla v roce 2021 a čtenáři se tak se mohou vrátit na stejná místa a sledovat osudy jedné z ústředních postav, která oba příběhy propojuje.

Ilustrace: Jan Chaloupek
Nakladatelství: Kant
Rok vydání: 2022
Vazba: brožovaná bez přebalu
Počet stran: 212
Formát: 156 x 180 mm
ISBN: 978-80-7437-392-3


Přehled knih 2023
1. Divocí sekáči
2. Pstruh je nehybný