Řádění vlka v příhraničí

   Obrázek, který čekal na farmáře u Jandelsbrunnu (okresu Freyung-Grafenau) není pro slabé povahy. Čtyři opravdu velmi zmrzačené ovce, plus jedno vážně zraněné a jedno zcela rozrušené zvíře, které následující noc zemřelo „pravděpodobně v důsledku stresu. Viník? “Nechci nic tvrdit, ale myslím, že to byl vlk,” zdůrazňuje chovatel ovcí z okolí Jandelsbrunnu, který si přeje zůstat v anonymitě.

   Konečné jasno o tom, kdo byl vrahem zvířat, poskytne až výsledek testu DNA. Odpovídající stěry byly provedeny na místě bezprostředně po incidentu. Kromě četných fotografií incidentu je k dispozici také video, které ukazuje potulujícího se čtyřnožce a bylo zpřístupněno redakci Hog’n. “To jsem fotil v úterý večer termokamerou,” hlásí informátor a dodává: “Každý si může udělat obrázek, co by to mohlo být.”

Video se otevře na webové adrese hogn.de.

   “Průměrná doba vyhodnocení vzorku je kolem deseti pracovních dnů,” řekl mluvčí Státního úřadu pro životní prostředí a dodal: “Genetické vzorky odebrané z hospodářských zvířat jsou ošetřeny přednostně.”

   Podle monitorovacího místa by případ Jandelsbrunn – pokud by se potvrdilo podezření na vlka – byl druhým individuálním důkazem kategorie C1 v okrese Freyung-Grafenau od zahájení monitorovacích záznamů v roce 2006. Dne 29. prosince 2017 bylo poprvé „pozorované a vyfotografované zvíře podobné vlku,“ oznámil tehdy Státní úřad pro životní prostředí. Expertům se na fotografii podařilo jednoznačně identifikovat vlka, i když nebylo možné s jistotou určit, zda šlo o jedno z uprchlých zvířat z venkovního výběhu v Bavorském lese.

    Nyní se čeká na výsledek rozboru DNA. Pak se bude vědět s jistotou, jestli šlo o vlka a nebude se již o tom spekulovat.

Stephan Hörhammer
partnerský web Hog´n.de


V případě, že máte zkušenosti nebo postřehy z podobné situace nebo jste vlka poblíž zahlédli, tak nám neváhejte poslat informace na náš e-mail info@sumava.eu .