Předvelikonoční a velikonoční dny

   Týden od 3. dubna nám začínal postupným vylepšováním zataženého a chladnějšího počasí. Od středy se prosazovalo slunce a projasněné noci vykazovaly propad teplot pod nulu, až na -7°C a při zemi dokonce na -11°C (Perla -14,4°C, Březník -13,2°C).

   Podhůří Šumavy, na rozdíl od teplejších nížin s rozkvetlými stromy, mělo výhodu, že příroda v poslední části března a počátkem dubna začala brzdit v rychlém probouzení jara, tím nedošlo k poškození stromů mrazy. Slunce nám vydrželo s postupným oteplením až do počátku Velikonoc. Sváteční den Velkého pátku si lidé užili na procházkách a zahrádkách, teploty šly na příjemných 12°C a slunce hřálo. Z pátku na sobotu a v neděli, přišla změna, ochlazení a propadání mokrých sněhových vloček i k nám do podhůří.

   Velikonoční dny přinesly na rozdíl od vánočních svátků po ránu a dopoledne bílé louky nad městem. Snímky doplňují stav počasí a předvelikonoční projížďku na kole z Modravy na Březník, sníh místy kryl asfaltovou silničku. Ve stínu za okrajem Březnické planiny stále leží téměř souvisle starý sníh od zimy. (Na hřebenech 10 až 4 5cm sněhu zůstává).

   Kamery sumava.eu zachycují stav před Velikonoci a v nedělním velikonočním dopoledni, na Horské Kvildě a Březníku.

Antonín Vojvodík