Málo slunce

   V druhém květnovém týdnu jsme zažili pouze jeden sluneční den.  V úterý 09.05. po studené noci, kdy se za rozednívání utvořilo jíní, postupně slunce vyzvedlo teplotu až přes 17°C. Následující dny byly nevlídné, ve znamení zatažené oblohy, zamlžení se srážkami a podprůměrnými teplotami. Příroda větší náskok vegetace s konce března dokázala přibrzdit, dokonce i trochu pod dlouhodobý průměr. V neděli 14.05. ještě stále nebyly rozkvetlé šeříky, v jiných létech už většinou kvetou. 

   Přehled naměřených teplot:

   Nejchladněji bylo 09.05. na Horské Kvildě s minimem -7,0°C. Ve Vimperku -0,7°C, maximum tohoto nejteplejšího dne bylo ve Vimperku od +17,1°C do +17,5°C, na Kvildách +14,7°C až +15,2°C.

      Po slunném úterý podobně jako v podhůří se ochladilo i v oblasti Kvild, maximální teploty v některých dalších dnech dosahovaly jen mezi 6°C až 8°C. Zamlžené deštivé počasí připomínalo spíše podzim, než měsíc květen. Při návštěvě tamních stanic v nedělním odpoledni 14.05. vítr a teplota jen kolem 8°C nutila procházející se turisty navléknout si zimní oblečení. V některých lokalitách traviny stále ještě plně neporazily zimní šeď. Stromy bříz jsou zatím bez znatelného pučení. Stav dělal dojem předjaří. Návrat z Kvild do Vimperka je přechodem do zeleně a příjemnějších teplot.


Antonín Vojvodík