Podzemní labyrint v Ravne

V závěrečném povídaní o mé cestě po Bosně bych se chtěl zmínit asi o největším unikátu, který se nachází pod Bosenským údolím pyramid. Byla zde vybudována obrovská síť podzemních tunelů, křižovatek a komor s akumulací vody. Objev labyrintu předpověděl objevitel Dr. Semir Osmanagich, Ph.D., ve své knize v říjnu 2005. Vycházel přitom z podobných případů známých v Egyptě, Mexiku nebo v Číně. Do této doby byl již známý malý a úzký vchod do tunelu považován pouze za přírodní jeskyni.

Pan Osmanagich prokázal existenci komplexu labyrintu dlouhého desítky kilometrů. Vzdálenost od vchodu do tunelu k pyramidě Slunce je přitom 2,4 km. Labyrint samotný se skládá ze dvou vrstev. Původní labyrint, který byl postaven současně s pyramidami před více než 29 000 lety a pak z druhé vrstvy, tedy zásahem jiné civilizace před 5000 lety, která labyrint uzavřela. Během stavby labyrintu byly přesunuty tisíce tun konglomerátního materiálu, který byl následně použit jako stavební materiál pro beton k pokrytí bosenské pyramidy Slunce. Vedlejší obrázek zachycuje obě vrstvy.

V samotném labyrintu nedochází k žádnému negativnímu záření, tedy absentuje zde kosmické záření, přirozené radioaktivní záření nebo negativní energie z podzemních vod. Z tohoto důvodu je labyrint prezentován jako jedno z nejbezpečnějších míst na planetě používaných pro ochranu zdraví.

Cirkulace vzduchu je dokonalá a umožňuje normální dýchání po celou dobu pobytu v labyrintu. Tuto cirkulaci zajišťuje různá výška stropů v jednotlivých chodbách a „místnostech“, a tedy i rozdílný tlak vzduchu, což působí jako přírodní ventilátor.  Koncentrace záporných iontů je desítky krát vyšší, než je na zemi průměrně měřena. Atmosféra je zbavena bakterií a virů, což vysvětluje výhody pro omlazovací efekt lidského těla a jeho sebe regeneraci. 

Do současné doby bylo odhaleno a zpřístupněno cca 700 metrů tohoto labyrintu. Veškerá činnost související s průzkumem, objevováním a odkrýváním nových částí labyrintu, anebo pouhé vyvážení druhé – mladší vrstvy, je hrazena výhradně soukromým investorem.

Na tento zásadní objev nikdo z oficiálních míst, a to jak bosenských, tak ani mezinárodních nepřispěl žádnou, byť jen sebenepatrnější částkou. Veškeré náklady spojené s tímto objevem jsou hrazeny z Nadace archeologicko turistického parku „Ravne 2“. V červnu 2020 tento projekt podpořil charitativním turnajem světový tenista Novak Djokovič. 

V prostorách labyrintu jsou umístěné v zesílených zónách i lavičky, kde může návštěvník individuálně meditovat, a to i po uzavření tunelu pro komentované prohlídky, a to až do 21,00 hod. Druhá možnost, jak si užít samoty v tunelech je přijít brzo ráno, než přijedou turisté. Samozřejmě jsem obou možností využil a strávil jsem zde vždy hodinu asi těch nejzvláštnějších meditací v mém životě. Medituji již léta, a tak mohu říci, že nejsem úplný začátečník, ale při meditaci v labyrintu jsem měl hodně zvláštní zážitky. Např. pravá ruka byla úplně zmrzlá a levá ruka úplně horká. Toto jsem zažil poprvé v životě. Při vzájemném sdílení zážitků z meditací v labyrintu jsem slyšel spoustu zajímavých věcí, které zde ale nebudu prezentovat, aby z toho nevznikl spirituální koutek.

Dalším fenoménem je voda z tunelu, která je naprosto čistá, bez bakterií a mikrobů, přestože je tisíce let stará. Tato voda je nabitá energií z pyramidy Slunce a má léčivé účinky. Prodává se v balení po 250 ml a v Čechách stojí asi 390,- Kč. Je to jediný, kromě vybraného vstupného do tunelu, způsob, jak financovat celou činnost spojenou s pyramidami a labyrintem.  

Pokud Vás moje minisérie článků o novodobém objevu Bosenských pyramid a labyrintu Ravne zaujala, tak zájemcům mohu doporučit cestovní spolek Nový cestovatel, který provozuje zapálený amatérský badatel pan Jiří Matějka, který Bosnu navštěvuje pravidelně několikrát za rok. Přikládám i odkaz na webové stránky:http://novycestovatel.cz/aktualni-cesty/.

Tak zase někdy jindy,

Ing. Milan Pešek