Pivovarské terasy

Vimperk díky přeshraničnímu projektu s bavorským Freyungem opraví Pivovarské terasy. Tento víkend představí ve Freyungu svůj kulturní život v rámci Bavorské zemské krajinné výstavy.

Město Vimperk má v plánu opravit Pivovarské terasy v centru města nedaleko místního gymnázia, odkud je jedinečný výhled na zdejší renesanční zámek. Předpokládaná cena investice je 40 milionů korun, 85 procent pokryje dotace z přeshraničního programu Interreg Bavorsko-Česko (2021-2027). Rekonstruované, unikátní terasy budou sloužit pro pořádání kulturních a společenských akcí.

„Vybudováním nových turistických cílů v česko-bavorském příhraničí chceme rozšířit nabídku cestovního ruchu a oživit někdejší spojení, například setkáváním lidí, jejichž minulost či současnost je provázána s naším městem,” uvedla starostka Vimperka Jaroslava Martanová, podle níž představuje revitalizace teras významnou příležitost pro renesanci klíčového veřejného prostoru. „Zažít Vimperk jinak! byl název první větší kulturní události na ploše upravených teras v roce 2021. Tehdy se ukázalo, že je to vhodné místo pro veřejné akce různého žánru,“ dodala Martanová.

Když vlastnili Vimperk Schwarzenbergové, sloužily Pivovarské terasy jako ovocný sad a už tehdy získaly svou nynější podobu. Jedná se o sérii terasovitých ploch vzájemně oddělených kamennými opěrnými zdmi a propojených kamennými schodišti. Až do roku 2000 byly terasy využívány k zahrádkaření a nebyly veřejně přístupné. Poté zarostly keři a prostor neměl žádné využití.

Novou podobu Pivovarských teras řeší město Vimperk od roku 2015. Tehdy Vimperk začal koncepčně řešit podobu páteřních komunikací – ulici 1. máje a Pivovarskou ulici, se kterou terasy sousedí. Při prvním vyhlášení ročníku participativního rozpočtu obdrželo město návrh na vykácení a vyčištění první terasy, a to také bylo realizováno. Po odhalení jedinečného prostoru byla následně vyhlášená architektonická soutěž, jejíž vítěz v roce 2021 obdržel zadání pro zpracování projektové dokumentace.

Rekonstrukce teras bude zahájena během letošního roku a je součástí přeshraničního projektu s partnerským městem Freyung. Ten v rámci této akce postaví novou rozhlednu v areálu na Geyersbergu, což je vrch nedaleko Freyungu. Právě zde se aktuálně koná Bavorská zemská krajinná výstava, jedna z nejdůležitějších kulturně-společenských událostí tohoto roku v dolním Bavorsku. Město Vimperk, jako jediný zástupce české strany, bylo po dobu dvouletých příprav partnerem, a proto má také jeden celý víkend pod svou taktovkou. V areálu má rovněž vyhrazené své místo pro záhony s květinami prezentujícími šumavskou květenu zahrádek našich babiček.

Města Vimperk a Freyung, která leží v blízkosti státních hranic, slaví v tomto roce 20. výročí svého partnerství. Vimperk zde bude o tomto tzv. Šumavském víkendu (17.6.-18.6.) prezentovat to nejlepší ze svého kulturního života.

Mezi hlavní taháky sobotního programu bude patřit vystoupení Dechového souboru ZUŠ Vimperk, který nejprve zahraje při pochodu areálem společně s mažoretkami Klapeto, následně se přemístí na hlavní pódium a odehraje plnohodnotný koncert. Kromě nich se návštěvníci mohou těšit na vystoupení sboru Canto při gymnáziu Vimperk, společné vystoupení Mateřské školy Bohumilice a Kindergarten St. Josef z Freyungu, Elčovickou dudáckou muziku nebo vtipnou česko-německou pohádku O červené Karkulce v podání Národního divadla ze Čkyně. Do programu Šumavského víkendu se zapojí i Státní zámek Vimperk, který bude interaktivní formou prezentovat své stávající expozice. V neděli se představí třeba Veronika Spiegelová & Naboso Band, SHŠ Berit nebo literární festival Šumava Litera.

Zajímavá bude jistě i debata ředitelů NP Šumava a NP Bavorský les. Po oba dny zde budou vimperské stánky s ochutnávkami místních produktů, linorytovou dílnou či bubnem štěstí. Partnery akce se stali i vimperští podnikatelé. Po loňské zářijové prezentaci města Vimperk, kdy byl areál otevřen pro významné osobnosti a návštěvníky v rámci „ochutnávky toho, co nabídne výstava“, se mohou návštěvníci těšit ještě na širší nabídku vystoupení a našich produktů.

„Je skvělé, že právě v roce, kdy slavíme 20 let partnerství mezi našimi městy, můžeme spolupracovat na tak zásadním projektu pro celý náš region. Už nyní je jisté, že díky Bavorské zemské krajinné výstavě navštíví tento region desítky a možná i stovky tisíc návštěvníků, z čehož bude těžit nejen Freyung, ale i města a obce v okolí – včetně Vimperka. Ukazuje se, že jsme schopni být plnohodnotným partnerem takto velké akce a máme co nabídnout,“ shrnula účast a spolupráci starostka města Jaroslava Martanová.

Šimon Blaschko
Koordinátor prezentace města na Bavorské zemské krajinné výstavě