Rekordní teploty a atypické klima


Nejen na Šumavě a v Pošumaví je tepleji, než je obvyklé. V následujících dnech vyvrcholí příliv tropického vzduchu z jihu a v jihozápadních Čechách budou teplotní maxima dosahovat až +36°C, což je na červen velmi vysoká hodnota. Odborníci na změnu klimatu jsou znepokojeni nejen tímto extrémním počasím, ale i dalšími alarmujícími údaji, které ukazují na celoplanetární změny.


Stoupající teploty
V letošním červnu globální průměrná teplota rapidně přesahovala průměry z minulých let a to dokonce nepřetržitě po dobu 11 dní. Tento trend je znepokojující a vyvolává obavy mezi odborníky. Brian McNoldy, expert na změnu klimatu, komentuje: “To je naprosto šílené a lidé, kteří se na to dívají běžně, nevěří svým očím. Děje se něco velmi zvláštního.”

/zdroj Twitter/


Nejen vzduch, ale i oceány
Nejenže se teploty vzduchu zvyšují, ale rovněž se zaznamenává rekordně teplý stav oceánů. Grafy ukazují výrazný nárůst teploty oceánů v roce 2023, což má vážné důsledky pro ekosystémy pod vodou. Experti varují před negativními dopady na život v oceánech, jako je hromadné úhyn ryb a korálů.


Tání ledu na Antarktidě
Dalším znepokojivým jevem je rekordní tání ledu na Antarktidě. Grafy naznačují dramatický úbytek ledových ploch, což je další důsledek zvyšujících se teplot a globálního oteplování. Tato situace má vážné důsledky pro stoupající hladinu moří, což může vést k povodním a ohrozit pobřežní oblasti.


Rekordní teploty a atypické klima, které svědčí o celoplanetárních změnách, vyvolávají obavy u odborníků na změnu klimatu. Otázkou je, zdali na nutné a razantní opatření není pozdě.