Požár ve Vimperku

Dnes tj. 11.7.2023 cca od 00,30 hod. hoří ve společnosti Jihosepar, a.s., se sídlem ve Vimperku, Špidrova čp. 128. Tato společnost se zabývá svozem, recyklací a likvidací odpadů. Co bylo příčinou vzniku požáru se dosud neví, ale z přiložených fotografií je patrné, že šlo o velký požár, s velkou škodou, kdy na místě zasahovali, a ještě stále zasahují, jak profesionální, tak i dobrovolní hasiči.

Co je ovšem zarážející, že i když je všude po městě cítit spálenina, město i auta jsou posypány popílkem z požáru, tak město k tomuto mlčí a hraje si na mrtvého brouka. Úmyslně pomíjím zprávičku starostky na městském FB. Kdo bude studovat FB města, aby zjistil, co se děje, když je evidentní, že někde hoří a něco velkého?

Od čeho máme městský rozhlas s potřebou si ověřovat jeho funkčnost každou první středu v měsíci posloucháním zkoušky sirén? A nakonec, když hoří sklad odpadů, kde se nacházejí zejména plasty a další možný nebezpečný materiál, tak občané města nejsou informováni.

Díky tropickému dni bylo v noci skoro každé okno otevřené, aby se do místnosti dostal přes noc studenější vzduch, ale jaké bylo ráno překvapení, když v místnosti byl také popílek ze zmíněného požáru. Proč nikdo z města informoval občany, zda se jedná o požár nebezpečného odpadu, před kterým by se měli chránit aspoň zavřením oken, vypnutím klimatizace apod., nebo sdělením, že občanům nehrozí žádné nebezpečí?

Pokud je mi známo, tak povodňovou komisi, pod kterou určitě spadá i bezpečnost občanů města, vede paní starostka Martanová, dále je tam pan Kotál ze životního prostředí a pan Kobera za Městskou policii. To skutečně nikoho nenapadlo informovat veřejnost prostřednictvím městského rozhlasu o vzniklé situaci a možném nebezpečí?

Je obecně známo, že společnost Jihosepar, a.s. zpracovává plasty a je také obecně známo, že když hoří plasty, tak se při tom uvolňují nebezpečné, či přímo jedovaté plyny. Při pohledu na východní stranu města, ještě teď v 15,45 hod., ze spáleniště stoupá hustý šedý kouř.

Myslím, že je povinnost vedení města informovat občany o možném nebezpečí, či aspoň tuto možnost vyvrátit, ale ne k situaci mlčet. Tento článek píšu na základě několika dotazů, které jsem muset zodpovídat jako zastupitel města.

Stejně tak je nepřípustné, aby nebyly informovány přilehlé závody, kdy sídlo společnosti Jihosepar, a.s. se nachází v průmyslové zóně Vimperka. Oslovili mě i zaměstnanci společnosti Rohde&Schwarz, kdy sídlo této společnosti se nachází bezprostřední blízkosti požáru. Nebyli informováni, zda mají zavřít okna a vypnout klimatizaci. Takto došlo k potencionálnímu ohrožení 800 zaměstnanců této společnosti.

Pokud starostka tyto krizové situace nezvládá, tak by vedení této komise měla předat někomu kompetentnímu, který ví, co v danou situaci má podniknout a jaké opatření se musí učinit, tedy kromě napsání článku na FB města.

Tímto přístupem bylo potencionálně ohroženo zdraví všech občanů Vimperka.

Velice nespokojený

Ing. Milan Pešek
zastupitel města