Re – Informace k požáru ve Vimperku

Jak už se stalo zvykem, tak paní starostka uvádí na pravou míru vše, co se jí tak trošku vymklo z ruky. Z poslední doby stačí zmínit zastřelené jehně s ovcí.

Paní starostko, občané města si nezvolili jako svého zástupce nějakého ředitele HZS Jihočeského kraje (bez urážky), aby jim určoval, jaké informace pro ně v krizové situaci jsou adekvátní. Občané se budili do rána zapáchajícího po spálenině, kdy všude poletoval popílek a chtěli informace od vás a vedení města, co se v noci stalo. Jste placená za to, že se staráte o blaho a zejména bezpečnost občanů, a neměla by to být jen fráze, kterou používáte při předvolební kampani, ale norma, a to po celou dobu trvání vašeho mandátu.  

Dne 11.7.2023 od 00,30 hod. hořela úpravna odpadů a plameny dosahovaly výšky v řádu desítek metrů. Očitými svědky byl popisován černý kouř, který se valil na obydlené části města. Jsem přesvědčen o tom, že ve skladu nehořel pouze neškodný papír, ale to se již asi nedozvíme. 

Nikdo po vedení města nechtěl šíření nějaké poplašné zprávy, ba právě naopak, občané chtěli slyšet, že sice hoří sklad odpadů, ale že od ranních hodin situaci monitoruje Česká inspekce životního prostředí, a že v ovzduší nejsou žádné zdraví nebezpečné látky.      

Nemyslím si, že povinností občana Vimperka je mít PC, internet či dokonce nainstalovaný facebook města, aby se dozvěděl, co se v jeho městě děje. A když tyto podmínky splníte, nebo se dokonce osmělíte a oslovíte přímo voleného zástupce města k dané situaci, tak se vám dostane odpovědi, viz. vedlejší scan komunikace s místostarostou města panem Kunclem. 

Takto komunikovat s občany města v době krizové situace, kdy od ranních hodin jsou slyšet jen sirény, považuji za aroganci moci nejhrubšího zrna. 

Věřím, že se sešel krizový štáb, že řešil vzniklou situaci, že hasiči si užili hotové peklo na zemi, když museli hasit v tropických teplotách včerejšího dne, za což jim patří velký dík.  

Ovšem neomluvitelný je přístup vedení města k samotným občanům při řešení včerejší krizové situace. Právě staří občané nevlastní počítač, internet, či dokonce FB města, a jsou to oni, kteří podobné situace nejhůře psychicky snášejí. 

Z logiky starostky vlastně ani nechápu, proč máme městský rozhlas, když nám stačí FB města. Paní starostko, myslím, že jsou okamžiky, kdy je lepší přiznat chybu a poučit se z ní do budoucna, tedy včas, veřejně a transparentně informovat občany, co se aktuálně děje ve městě a jaké z toho může plynout nebezpečí, než ex-post vymýšlet výmluvy proč, co, kdo a jak.      

Ing. Milan Pešek
zastupitel města