Knižní čtvrtek: Šumava & rozhledny

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

Roman Podhola: Šumava & rozhledny

   Pravý opak minulého titulu (Atlas historických lesních map Šumavy). Obsah velice zajímavý, unikátní fotografie, neznámé informace. S provedením to je již horší. Fotografie mají povětšinou nízkou kvalitu. A i ty co ji nemají, jsou malého rozměru, takže na nich taky nic nevidíte. Celé je to vůbec takové tmavé. Velikost písma miniaturní, ba dokonce ještě menší. Nedá se to tedy dlouho číst. Nebo s lupou. Postě snaha dostat co nejvíce materiálu do co nejmenšího prostoru, zřejmě kvůli nákladům.

   Sem tam se do textu vloudila chybička kopírovaná ze starších zdrojů. Ale to se dá pochopit, mnohé již nelze na místě ověřit a při tomto rozsahu informací by to bylo i nereálné. Navíc jde o marginálie. Prostě bílé piemontské lanýže podávané na umaštěném papírovém tácku.

Jaroslav Pulkrábek


Anotace: Při listování obvyklými soupisy našich rozhleden vychází Šumava z pohraničních regionů početně nejchudší. Zabrousíme-li však hlouběji do minulosti a připustíme si, že rozhlednou nemusí být jen konstrukce stvořená primárně coby vyhlídková atrakce, není to s jejich nedostatkem tak zlé. A připojíme-li k jejich výčtu i ty z oblastí na šumavský pás navazujících, nabídne se nám jich alespoň 144.

Titul Šumava a rozhledny je průřezem stávajících i minulých vyhlídkových lokalit z celé této oblasti. Padne tu však také lítost za nerealizovanou pozorovatelnu na českokrumlovském Dubíku, údajně kvůli neshodám dvou jejích iniciátorů, a také za nedávno nuceně odstraněné vyhlídky v I. zóně NP Šumava.

Vydavatel: Roman Podhola
Rok vydání: 2023
Vazba: brožovaná
Počet stran: 76h
Formát (š-v): 148 x 210 mm
ISBN: ————-


  

Přehled knih 2023
1. Divocí sekáči
2. Pstruh je nehybný
3. Divoká honba
4. Šumavské doteky
5. Smrková Tišina
6. Zahrada mrtvých duší
7. Život a dílo Karla Klostermanna
8. Šumava Kamenný mlýn
9. Povídky a pověsti ze Šumavy
10. a to jsi ty, Šumavo
11. Šumavský kalendář 2024
12. Šumava za císaře pána
13. Vzpomínky na Šumavu V.
14. Šumavský řezbář křtěný Radbůzou
15. Pohádky Matky Šumavy
16. Boží mlýny
17. Lokálka údolím Volyňky
18. Líný manžel holé neštěstí
19. Poezie Duše
20. Atlas historických lesnických map Šumavy