Varování před mimořádně silnými srážkami

Dnešní meteorologická situace signalizuje výskyt výrazných bouřkových aktivit, které jsou na Šumavě a Pošumaví očekávány po 19:00 hodin . Tyto bouřky budou charakterizovány intenzivními srážkami, kroupami a nárazovitým větrem. Linii Sušice – Vimperk- Prachatice “nejdivočejší” část přejde okolo 20.30 sobotního večera.

Prognózy simulují, že maximální intenzita srážek může dosáhnout až k 100 mm za velmi krátkou dobu, což může vyústit v lokální problémy s odvodňováním a možnými povodněmi. Kromě toho je pravděpodobnost výskytu kroup během této bouře vysoká, což může mít negativní dopad na zemědělské plodiny.

Nárazovitý vítr bude dalším významným prvkem těchto bouří. Očekává se, že rychlost větru místy dosáhne až 90 km/hodině. Tato rychlost větru může způsobit mechanické poškození stromů, elektrických vedení a také ohrozit stabilitu staveb a dopravní infrastruktury.

Vzhledem k výše uvedeným meteorologickým podmínkám je vhodné přijmout opatření k minimalizaci rizik spojených s těmito extrémními jevy.

text : mm

foto : wetteronline.de, chmi.cz