DigiCvičení prověřilo dobrovolníky Českého červeného kříže

cerveny kriz

Český červený kříž je organizace s celorepublikovou působností, kdy při mimořádných událostech využívá velké množství dobrovolníků z různých oblastí, různých znalostí a schopností, k plnění různých úkolů při řešení mimořádných událostí. Často však v různých oblastech využívají různé nástroje komunikace a sdílení informací, na které jsou léta zvyklí. Novinky někdo využívat nechce, někdo se jich obává, jiný o nich jen neví.

Abychom ale co nejlépe fungovali, chceme posunout osvědčené postupy používání těchto nástrojů do oblasti neziskových organizací a naučit dobrovolníky používat je v reálných situacích při řešení různých krizových scénářů Proto jsme pro téměř 40 dobrovolných členů ČČK uspořádali terénní cvičení na šumavském Zadově. Námětem byly bleskové povodně, které zasáhly 50 objektů. Úkolem cvičících bylo v roli krizového štábu ČČK a terénních týmů zajistit kompletní monitoring zasažené oblasti, rychlé předávání informací na štáb a distribuci humanitární pomoci.

Důležité bylo správné a včasné předávání informací pracovníkům v terénu a práce s daty v krizovém štábu, zkoušeli jsme nástroje využitelné pro řízení dobrovolníků včetně aplikace HUT vyvinuté právě členy Českého červeného kříže pro potřeby mimořádných událostí.

Zkušenosti si však nenecháváme pro sebe a proto jsme na cvičení přivítali i kolegy z oblastních spolků ČČK České Budějovice, Jindřichův Hradec, Ostrava, Hodonín, Plzeň a Praha 7.

Projekt Red Cross Digital – digitální kompetence dobrovolníků a jejich řízení podpořila Nadace Open Society Fund Praha v rámci programu Active Citizens Fund, jehož cílem je podpora občanské společnosti a posílení kapacit neziskových organizací. Program je financován z Fondů EHP a Norska.

Za pořádající oblastní spolky ČČK Prachatice a Český Krumlov
Zuzana Pelikánová a Petr Smetana

Foto: Ondřej Hadaš, Oblastní spolek ČČK Hodonín