Ústní zdraví – druhý díl

Faktory ovlivňující dutinu ústní

Dutina ústní, jakožto vstupní orgán lidského těla, je ovlivňována různými faktory. Za ty nejzásadnější lze považovat zejména tři: vystavení kyselinám, pravidelnou a správnou hygienu a mechanické poranění. Každý z těchto faktorů hraje svou specifickou roli v podpoře, nebo naopak narušení zdraví úst. Je tak nezbytné pochopit, jak s nimi správně nakládat.

Vliv kyselin na zdraví ústní dutiny zaslouží zvláštní pozornost. Kyseliny jsou jedním z největších „nepřátel“ dutiny ústní a mohou pocházet jak z vnějších zdrojů, jako jsou potraviny a nápoje, tak i z vnitřních procesů, jako je trávení. Kyseliny v potravinách nalezneme například v citrusových plodech nebo kysaných výrobcích. Nejškodlivější kyseliny se však nacházejí v nápojích, a to zejména v ovocných šťávách, víně, energetických nápojích a limonádách. Kromě kyselin se v těchto nápojích nachází také nemalé množství cukru. Častá konzumace těchto kyselin může způsobit rozpuštění tvrdé ochranné vrstvy zubu – zubní skloviny. Rozpuštění skloviny může vést k přímému poškození zubů, jejich citlivosti, zabarvení a vyššímu riziku vzniku zubního kazu. Žaludeční kyseliny mohou proniknout do úst při refluxu nebo u jiných onemocnění. Stejně jako potravinové kyseliny mohou i tyto způsobit odvápnění skloviny a v těžkých případech vést k poškození zubů a dalších tkání.

Mechanické poškození a zranění dutiny ústní může nastat z různých důvodů, například při nehodě, sportu nebo při kousání tvrdých předmětů. Dopady těchto zranění se mohou pohybovat od lehkých až po vážné a mohou postihnout zuby, dásně a další tkáně.

Adekvátní dentální hygiena hraje zásadní roli v prevenci mnoha zubních, ale i dásňových potíží. Pravidelné a správné čištění zubů a návštěva dentální hygienistky pomáhá odstraňovat zubní plak, kámen a další usazeniny obsahující bakterie působící na tkáně dutiny ústní. Neodstraněný zubní povlak vede ke vzniku zubního kazu a onemocnění dásní, které může postihnout zánět celého závěsného aparátu a způsobit parodontózu (parodontitidu) nebo ovlivnit celkové zdraví.

Je důležité vyhýbat se kyselinám, jež jsou obsaženy v mnoha potravinách a nápojích, protože mohou přímo působit na zubní sklovinu a zub nenávratně poškodit. Jedním z dalších rizik je povlak vznikající ze shromažďujících se bakterií, které se živí cukrem z potravy. Cukr ve stravě růst bakterií podporuje a ty poté produkují kyseliny, které rozpouštějí sklovinu. Oproti tomu mechanické poškození zubů nelze tak snadno ovlivnit. Pro udržení zdraví našich zubů je klíčová pravidelná hygiena, omezení konzumace sladkých a kyselých potravin a pravidelná prevence.

Pro další informace o celkovém, a především zubním zdraví sledujte další příspěvky.


Přehled dílů

První díl – Více než hezký úsměv


Bc. Krausová Sarah, DiS.


dentální hygienistka
Stomatologické centrum Vimperk