Vimperk hraje finanční ruletu

Připravuje se rozpočet města 2024. Otázkou je, kam Vimperk toto vedení dovedlo a kam ho povede dál.

Z mediálních výstupů paní starostky Martanové a jejího týmu se jenom dozvídáme, že město vzkvétá, samá pozitiva, samé sliby. To samé říkají politici na republice její strany STAN.

Podle mne ale nevzkvétá.

Pokusím se něco říci o financích a o rozhodnutích koalice. Je to i o zákulisí práce zastupitelů. Toto vedení sedí na radnici s malou obměnou už 5 let. A stav města?

Vimperk nemá pořádný kulturák, není bazén, není dodělána „Martanštráse“ (ulice 1. máje), opravy bytů a dalších budov města mají strašný dluh (byty, TKB, dům služeb, poliklinika, nemocnice, školy atd.), oprav silnic a chodníků je mnoho. Město nemá připravenou jedinou stavební parcelu. Teprve po nátlaku na zastupitelstvu se bude řešit chaos v bytových nájemních smlouvách. Zateplování paneláků za dvojnásobnou cenu než před 4–5 léty se konečně rozběhlo. Prostor Karla Weise vypadá dobře. „Sojčák“ má další parkovací místa, ale bude jich stále málo. Neřeší se to systémově tak, jak jsme navrhovali v projektu „chytré sídliště“. Schody snad jsou už podle těch utracených milionů všude ok. Kladu si otázku, proč se to neudělalo daleko dříve. Cena investic kvůli inflaci i 15 % a dramatickému zdražování je dnes přece xkrát vyšší. To jim nevadilo? Velká škoda. Dalo se udělat daleko víc, peníze byly.

Architektonické soutěže aneb hrajeme extraligu.

V současnosti běží dvě architektonické soutěže – a to na regeneraci Steinbrenerových domů a novostavbu mateřské školky. Vypsala je rada města čili pět lidí (Martanová, Kuncl, T. Samek, Sýs, Hanžl). Zastupitelstvo nemělo detailní informace.

Starostka všechno chválí, dokonce prý „jsou to první arch. soutěže v Jč kraji od roku 1989“. Hurá, jsme nejlepší a slavní. Ostatní politici a starostové v kraji jsou asi horší anebo spíše rozumnější? Na úrovni soutěží republiky je potřeba i říci, že to bude hodně drahé. Jenom vyhlášení a organizace soutěže, odměna za studie, za dozor, rozhodování, projekty, konzultace atd. bude stát v případě MŠ více jak 8 mil., v případě Steinbrenerových domů, na které je už 7 let vydán demoliční výměr 14 mil. Kč. A odhadnutá cena realizace staveb, dle dokumentů, je 100 mil. a 145 mil Kč. Když jsem četl zadání, kontroloval smlouvy atd., tak jsem jenom zíral do čeho se město pouští. To je to zákulisí, o němž se mlčí…

Budeme mít památku na Jana Steinbrenera, podnikatele, který musel tvrdě vydělávat a vážit si každé zlatky. V jeho areálu tiskárny má být cca 2500 m2 užitné plochy.

Multifunkční konferenční sál pro 100 až 150 lidí pro jednání zastupitelstva (17 zastupitelů, 3 zaměstnanci + veřejnost), divadelní představení, kino, kavárna, stálá expozice, bydlení, další velké prostory atd.

Určitě by mi rozuměl, když mluvím o plýtvání.
Mnohá města si umí důstojně připomenout významné lidi i jinak než přes ty strašné miliony.
Cena je stejná jako krytý bazén!

Jaký názor na to mají obyvatelé města?

Mateřská školka.

10.11. jsem požádal starostku o demografické podklady, které vedly k rozhodnutí rady postavit novou velkou školku. Prostě prognózu, jak se bude vyvíjet počet obyvatelstva, jaké budou potřeby, jak se vše bude prolínat s dětskými skupinami Rhode-Schwarz atd. Dodnes bez odpovědi. Dle zjištění rada tyto materiály neměla při rozhodování na stole. Jihočeši přitom navrhovali menší budovu u ZŠ TGM za 30 mil. Kč. Starostkou to bylo smeteno. Žádné dotazy, jak to myslíme natož nějaký rozbor. Žádný zájem.

Kromě těchto soutěží se připravují další studie: technický objekt zázemí letního areálu (sociálky, kabiny, sklady, školy) za 80–100 mil., škola TGM za 60 mil., zimní stadion – technika a opláštění za 100 mil. Kč a bůhví co ještě mají v hlavě.

Budou hotovy pivovarské zahrady. Už vidím ty návaly lidí na početných akcích tam pořádaných. Na německé straně v rámci společného projektu si postaví rozhlednu. Závidím jim.

Roztáčí se „finanční ruleta“, kde nikdo neví, jak to skončí. Jsou tam projekty, které určitě toto vedení nepostaví. Plány na dlouhá leta budou, ale ty bude realizovat a platit někdo z dalších generací. Nebo přijdou do archivu a bude se čekat. A co jsou dnešní priority? Asi ty, které vyjdou z všemožných dotací. Na vše nemáme. Snad se nestane, že se vyhodí jako 8 mil. za bazén.

Město splácí 150 mil. Kč určených na bazén, které rozpustilo v rozpočtu. Má 80 mil. na termínovaných účtech, kde při inflaci kolem 15-10 % a zdražování ztrácí hodnotu. V rozpočtu ke konci listopadu má k dispozici 52 mil. Od státu na DPH dostane odhadem do konce roku o 30–40 mil. Kč. Více než byl rozpočet 2023 (kolem 160 mil.) Na pokutách to vypadá na plus 20–25 mil. Kč. Město se chová jako špatná banka. Půjčky ukládá, dává na termínované účty a rozpouští je do provozní věcí místo velkých zásadních investic.

Kolega Hlava se na zastupitelstvu zeptal, jaké projekty koalice udělá v tomto volebním období. „Budeme čekat na dotace, a pak uvidíme“ řekla starostka Martanová. Město proplácí smluvně za služby i 800-3 300 Kč/hod. Když jsem se zeptal, zda to není moc a zdali to potřebujeme, tak odpověď byla.
„Jsou služby i daleko dražší“. Vimperk hraje extraligu…
Otázku: „Máme na to?“ si snad kladu nejen já.

Vzpomněl jsem si na spolupráci se studenty architektury ČVUT pod vedením arch. Novotné a arch. Kročáka. Na jejich seminárky pak ve Vimperku vystavené. Na jejich energii a vnímavost. A byli z celé republiky. Na výtečnou práci šéfů odborů města M. Jančeho a J. Kotála při terénních zadávání témat. A zadarmo. Byla šance v tom pokračovat, ale nové vedení města o další spolupráci nemělo zájem. Hraje přece extraligu.

Koalice Martanová, Kuncl, Hanžl, Hudeček, Sýs, Formánek, Malík, T. Samek, Blaschko si rozpočet prosadí. Mohou si dělat s městem co chtějí, mají zajištěnou většinu. Koaliční smlouvu vypracoval radní T. Samek. Je precizní a téměř neexistuje hlasovat jinak nebo veřejně mít svůj názor. Nemají na to, možná se bojí.

Zkusil jsem Vám popsat a zdokumentovat můj názor na to zásadní, co mne trápí. Snad ještě nějaký rok tady s Vámi budu. Rád bych pomohl názorem, aby to tu bylo lepší.

Výrok 1. prezidenta ČSR „Nebát se a nekrást“ beru jako své motto.

Stejně jako slavnou větu 1. prezidenta ČR „Doufám, že jste mne nezvolili proto, abych i já vám lhal“.

Hezké dny.

Pavel Dvořák

Dokumentační materiál:
Rozpočet města 2023 a návrh 2024, Registr smluv (web města), kniha faktur, mediální výstupy, hlasové záznamy ze zastupitelstva, koaliční smlouva 2022, zadávací dokumentace soutěží, zápisy a přílohy zasedáni rady města.