Zapáchající skládka

Zapáchající skládka

Kdo častěji vyjíždí z Vimperka směrem na Prachatice, tak jistě již měl tu možnost „ovonět“ si auto přírodním aromatem, které se občas line z naší skládky odpadů v Pravětíně. Může za to bioplyn, který je doprovodným jevem rozkladu biologického odpadu. Co to vlastně je bioplyn? V ideálních podmínkách bioplyn obsahuje pouze dva majoritní plyny, a to metan (CH4) a oxid uhličitý (CO2), ale v běžné praxi jej doplňují vodní páry, dusík a kyslík. Zápach bioplynu způsobují sulfan čili sirovodík (H2S) a čpavek (NH3), které jsou taktéž součástí bioplynu.

Rozklad odpadu chceme, co nechceme je, aby smrad po zkažených vejcích obtěžoval okolí skládky. Bohužel tohoto zápachu si plně užívají obyvatelé Chválovny, tedy úseku mezi cedulí označující konec Vimperka po odbočku na Svatou Maří.

A proč je bioplyn občas cítit?

To má na svědomí vlastní profil skládky v Pravětíně. Skládka se svažuje od osady Pravětín k silnici č. 145 (Vimperk – Prachatice). Při vysokém tlaku vzduchu bioplyn stoupá vzhůru a není cítit, ale při nízkém tlaku bioplyn „stéká“ do údolí, tedy ke zmíněné silnici.

A jaké je řešení?

Je třeba zamezit stékání bioplynu při nízkém tlaku vzduchu a toho se docílí tím, že se na skládce vytvoří hráz, podobně jako na řece při zadržování vody. Tato hráz zadrží bioplyn po dobu, než se zvýší tlak vzduch a bioplyn začne stoupat do atmosféry. Samotná hráz se vytvoří z dovezeného odpadu. Podle odhadu k tomuto bude potřeba odpad v množství, které se na skládce uskladní v průběhu dvou let. Tedy ještě minimálně dva roky budou muset obyvatelé Chválovny snášet zápach ze skládky.     

Vím z doslechu, že tito občané sepisují petice a činí další kroky na různých stupních odborů životního prostředí proti tomu, aby byli obtěžováni provozem skládky. Je jasné, že nelze zastavit činnost skládky, rozklad odpadu či tvoření bioplynu a už vůbec ne ovlivňovat tlak vzduchu. 

Je tedy na vedení města, aby vešlo v jednání s těmito občany, a to s určitou dávkou empatie a vstřícnosti. V neposlední řadě bych se přikláněl i ke kompenzaci za způsobenou újmu, ať již odpuštěním poplatků za svoz odpadu po dobu provozu skládky či jinými benefity. Je třeba mít na paměti, že provozem skládky Pravětín těmto občanům byla znehodnocena i hodnota jejich nemovitostí.     

Přeji obyvatelům Chválovny pevné nervy a nám všem brzké řešení problémů na skládce Pravětín.   

Ing. Milan Pešek
zastupitel města