Průchod Luzenským údolím

Dopis panu prezidentovi


Špičák, 29.1.2024

Vážený pane prezidente,

děkujeme Vám za otevření diskuze o zrušení zákazu průchodu Luzenským údolím. Otevřená Šumava z.s. se aktivně snaží o znovuotevření této cesty a dalších oblastí Šumavy již řadu let. Argumentace správy NPŠ je vždy stejná a výsledek rovněž tj. zákaz vstupu.

Nechat zpracovat novou studii vlivu na životní prostředí a případné kompenzační opatření je zbytečné plýtvání penězi daňových poplatníků. Stačí zdravý selský rozum. Všechny dosavadní podobné studie (lávková cesta, lanovka Samoty, Smrčina, Juránkova chata atd.) dopadli vždy stejně tj. negativně. Tento výsledek je dán zejména výběrem posuzovatelů, a jejich vztahu ke správě NPŠ. Lze očekávat i stejné závěry v budoucnu.

Dosavadní výsledek správy území je, že Šumava je sežraná a zavřená. Důsledkem experimentu ponechat les kůrovci je jeho rozšíření do celé střední Evropy, kalamita a obrovské národohospodářské škody. Příklad je oblast Národní přírodní rezervace Černé a Čertovo jezero, kde stojí uschlé, napadené stromy, na které bezprostředně navazuje vykácený les. Zde, mimo rezervaci, Lesy ČR musí ze zákona zasahovat proti kůrovci, tj. kácet a odvézt.

Správa NPŠ se pomoci restrikci snaží uzavřít část přírody pro širší veřejnost. Přitom lze jen těžko pochopit, že o několik stovek metrů dále se mohou lidé pohybovat téměř bez omezení. Od našich bavorských sousedu se můžeme jen poučit. Paradoxy na české straně Šumavy nelze přehlédnout. Na jedné straně se buduji velkokapacitní parkoviště, nabíjecí stanice na elektrokola a asfaltové cesty do jádrových území, na té druhé vidíme jen zákazy. Myslíme si, že problém je především v myšlence omezit sdíleni přírodního bohatství s dalšími generacemi. Stále věříme, že národní park najde řešení pro otevřeni cesty Luzenským údolím i dalších oblastí. Odlehlost těchto míst spolu s obtížným terénem zaručí, že nebudou nadužívána jako např. oblast pramenu Vltavy. 

Otevření cesty Luzenským údolím na Modrý sloup a dalších zavřených míst Šumavy je určitě i politické rozhodnutí a toto rozhodnutí o osudu Šumavy a jejímu dalšímu směřování je ve vašich rukou.

Dovolujeme si Vám nabídnout i druhý názor oproti zastáncům zákazů vstupu a divočiny.

Otevřená Šumava z,s,
Špičák 187
340 04 Železná Ruda