Nezaměstnanost vzrostla na 4 %

V lednu 2024 vzrostla nezaměstnanost v Česku z prosincových 3,7 % na 4 %. Když se nebude brát covidový rok 2021, tak je to v lednu nejvíce od roku 2017. Ovšem v mezinárodním srovnání zůstává nezaměstnanost v ČR druhou nejnižší v Evropské unii.

V evidenci Úřadu práce ČR bylo v lednu 2024 nově registrováno 52 975 lidí. V rámci krajského srovnání vzrostl podíl nezaměstnaných osob ve všech regionech, nejvíce v Jihočeském a v Ústeckém kraji. V absolutní hodnotě přibylo nejvíce uchazečů o zaměstnání v Moravskoslezském a ve Středočeském kraji. Oproti předchozímu měsíci mírně klesl počet volných pracovních míst.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných osob (podíl dosažitelných uchazečů o zaměstnání ve věku 15–64 let) byl v lednu v Ústeckém (6 %) a Moravskoslezském kraji (5,5 %). Tyto regiony měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob ve stejném období i loni. Naopak nejnižší nezaměstnanost byla v Praze (2,9 %) a v kraji Zlínském (3,1 %).


Do evidence Úřadu práce ČR se hlásili ve větší míře lidé, kterým na konci loňského roku skončily termínované pracovní smlouvy a dohody, ale také živnostníci, kteří dočasně přerušili svou činnost. V lednu také pokračovala dynamika trhu práce typická pro zimní měsíce, kdy se vzhledem k absenci sezónních prací do evidence Úřadu hlásí pracovníci například ze stavebnictví. Ze strany zaměstnavatelů stále přetrvává zájem o převážně technické a dělnické profese. Dlouhodobá poptávka je po kvalifikovaných řemeslnících a napříč celým odvětvím dopravy jsou v Česku trvale nedostatkovou profesí řidiči.


Zdroj : Úřad práce