Knižní čtvrtek: Historie člověka na Šumavě

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

Dagmar Dreslerová, Jan Dvořák, Josef Pecka, Josef Štemberk: Historie člověka na Šumavě. Vybrané kapitoly ze života obyvatel Šumavy

Představte si, že vás vyhladovělé pustí do sálu se stoly prohýbající se pod nekonečným množstvím jídla a pamlsků. A vy můžete jen nasát vůni, případně olíznout vidličku. Tak přesně takhle jsem si při čtení připadal. Ona ta kniha sama osobě totiž působí jako pouhá anotace díla, které by si zasloužilo celou encyklopedickou řadu. Taky vtěsnat například historii šumavského sklářství do čtyř stránek včetně obrázků, předurčuje, že se něco zas tak převratného nedozvíte. To však rozhodně neplatí o úvodní kapitole popisující nejstarší osídlení, která je naopak, i přes svoji doslova mučící strohost, naprosto, ale naprosto převratná. Ale hodnota a nesporná kvalita této knihy netkví v rozsahu, ale v dějinných souvislostech. Nemluvě o jedinečných ilustracích.

Tedy abych se vrátil k úvodní představě, poté co přehlédnete ty jídlem naplněné stoly, se zaměříte na tác s řízky a řeknete si, tak do nich se pustím jako první. Tak já jdu shánět literaturu o lovcích a sběračích.

Jaroslav Pulkrábek


Anotace: V osmi kapitolách popsaná historie působení člověka na Šumavě od konce doby ledové do roku 1991.

Vydavatel: Správa Národního parku Šumava, Vimperk
Rok vydání: 2023
Sestavil Josef Štemberk
Ilustrace: Pavel Trnka
Vazba: pevná
Počet stran: 68
Formát (v-š): 235 x 170 mm
ISBN: 978-80-87257-69-2


Fotografie ze křtu a vernisáže stejnojmenné výstavy 12. 2. 2024 v Návštěvnickém centru NP Šumava na Kvildě.


Přehled knih za rok 2024
1. Strašidelná Šumava
2. Proměna
3. Zlatá stezka
4. Jihočeská vlastivěda
5. Pomněnky z českých krajů
6. Der Böhmerwald


Přehled knih za rok 2023