Vimperské noviny II.

S mírným očekáváním jsem si prohlédl březnové Vimperské noviny (dále jen VN) a tajně doufal v nějakou změnu, např. ve skladbě či obsahu. Bohužel, zase nic. V článku šéfredaktorky VN jsem se dočetl, jak je to těžké o víkendech a po večerech dávat dohromady „radniční zpravodaj“. Přestože jsou VN již vytisknuté a ve schránkách občanů, tak na stránkách města zatím nejsou. Tak jsem naskenoval tištěné noviny a rozebral březnové číslo VN stránku po stránce a zde je výsledek.

Vítám, že VN se částečně věnují i dění ve městě, bohužel asi nejdůležitější události, což bude rekonstrukce ulice 1. máje, je věnováno pouze pár řádek s informací, kudy možná bude vedena doprava a s obrázkem, o jehož vypovídací hodnotě se dá úspěšně pochybovat. Současně zaznamenávám rozpaky podnikatelů v této oblasti, kterým byl v únoru skokově navýšen nájem o cca 1 500 Kč/měsíc a zároveň jim bylo oznámeno, že nebudou moci provozovat podnikatelskou činnost asi 3 měsíce. Nemělo by město spíš zohlednit skutečnost, že svojí činností znemožní podnikat řadě občanů města a nájem jim po tuto dobu odpustit?

Dále se ve VN dovídáme, že rozpočet města pro letošní rok počítá s velkými investicemi, ale v článku místostarosty Kuncla se nedozvíme ani jedno číslo, jak velké to budou investice, tedy děkuje za nulovou informaci.

Musím poděkovat panu Josefu Kotálovi za podrobný rozbor odpadového hospodářství, i když pro obyčejného občana je podán až moc odborně.

Jsem rád, že ve VN je dán prostor pro kulturní program, divadlo, výstavy, galerie, historii města, zajímavé články i dokonce skrytou reklamu na dary pro muzejní činnost, co ale nechápu, proč jsou VN tištěny v rozsahu 36 stránek, přičemž z toho se 15 stránek věnuje pouze školským záležitostem a inzerci. Je jasné, že ředitelé a ředitelky škol a školek či vrchní strážník vimperské policie mají „befél“ vyplodit každý měsíc stránku čehosi, co pak vyplní místo ve VN. Z jakého důvodu mají být občané města každoměsíčně unavování informací, že Pepíček Nováků vyhrál recitační soutěž, nebo kdo se kde opil? Již z grafického zpracování VN je jasné, že grafik má co dělat, aby vyplnit tolik prázdného místa. 

Pro srovnání jsem si prohlédl tiskoviny, které vydávají okolní města a zjistil jsem následující:

Proč tedy vydáváme VN v takovémto obřím rozsahu, když máme smysluplného textu, článků či informací s bídou na polovinu? Paní Jiříková ve svém článku uvedla, cituji: „Ten by měl být tiskovým mluvčím města (rozuměj budoucí vedoucí komunikace) a já doufám, že i budoucím šéfredaktorem, nebo aspoň redaktorem Vimperských novin.“

Když to paní Jiříková takto cítí, tak proč vykonává funkci šéfredaktorky bez mála již pět let? Proč už dávno nerezignovala?

Ono to nevypadá, ale vydávat VN není úplně levná záležitost. Jen za tisk se za poslední čtyři roky zaplatila společnosti Akcent tiskárna Vimperk, spol. s r.o., částka 1 267 882 Kč. Na odměnách redakční radě se v období 2020 – 2023 zaplatilo 126 800 Kč a za distribuci ve stejném období částka 328 000 Kč. Celkové náklady spojené s VN byly v období 2020 – 2023 ve výši 1 736 097 Kč, přičemž na inzerci vydělaly noviny 733 938 Kč. Přiznávám, že tisk inzerce je výdělečná činnost, ale to není primární důvod, proč se tisknou VN!

Myslím si, že nastal čas, kdy je třeba si uvědomit, pro koho se tisknou VN. Pokud pro seniory, kteří nemají přístup k internetu, tak by skladba novin měla tomu odpovídat. Na přímou otázku mé známé šéfredaktorce VN: „Jaké informace jsou v únorovém čísle VN pro seniory? “Dopověděla: „Uveřejnili jsme jízdní řád!“ V březnovém čísle pro seniory jsou čtyři!!! řádky informací o Akademii seniorů, to je vše.

Je tedy otázkou, zda vůbec tisknout VN nebo je nechávat pouze ve formátu PDF na stránkách města, čímž by se ušetřilo hromadu peněz za tisk a distribuci, protože v tomto formátu pro seniory mají nulovou informační hodnotu. Když jsem otázku VN probíral se staršími voliči před volbami 2022, tak byli pro zachování VN v papírové podobě a důvod byl jen jeden, prý se s nimi dobře zatápí v kamnech.         

Pokud chceme zachovat VN v tištěné podobě, tak by město mělo najmout nějaké profíka, který zredukuje počet stránek novin a dá jim nějaký smysl a obsah.

V prostorách MěKSu se koná každý měsíc zasedání zastupitelstva města, ale ani jednou jsem tam neviděl někoho z redakční rady, kdo by pro potřeby VN udělal nějakou reportáž či napsal článek o projednávaných otázkách. Například z poslední doby by občany města určitě zaujala kauza lávky přes Volyňku pod Skalkou, kam v létě chodí cca 300 lidí, jaký má tato kauza vývoj a jak plní politici své sliby.

Témat je mnoho, ale není povinností opozičního zastupitele plnit stránky VN. Toto je primárně náplní práce redakční rady a ochoty vnést do VN nějaké smysluplné informace. 

Tak zase někdy jindy,

Ing. Milan Pešek
zastupitel města