Knižní čtvrtek: Šumavská legenda Emil Kintzl

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

Jan Fischer: Šumavská legenda Emil Kintzl

Tentokrát jsem čtvrteční uzávěrku nestihl. A to byl čtvrtek dá se říci poměrně neobvyklý, neboť připadl na 29. února. To se zas tak často nestává. Důvod mého nestíhání byl však nanejvýše omluvitelný, neboť jsme ve Volarech křtili knihu věnovanou nedožitým devadesátinám Emila Kintzla. A byla to jízda, nejenom proto, že jedním z přítomných Emilovo přátel byl Ivan Hlas, který neopomněl vzít kytaru. Společnost se sešla velká, samá šumavská celebrita. Kdo chyběl, může jen litovat.
Ke knížce samotné asi nelze co dodat. Je skrz na skrz milá, sladkobolně veselá. Narozeninový dárek nejen Emilovi, ale především nám všem.

Jaroslav Pulkrábek


Anotace: Emil Kintzl očima svých přátel a spoluautora cyklu Zmizelá Šumava Emil Kintzl na Šumavě strávil celý život a neúnavně sbíral příběhy míst, která se už ztratila z mapy. Jeho osobité vyprávění a vtipné i laskavé historky v podání režiséra Jana Fischera vykreslují obraz tohoto legendárního šumavského patriota. Vzpomínají na něj také jeho blízcí, přátelé a osobnosti jako Zdeněk Svěrák, Ivan Hlas nebo Václav Kopta. Vznikla tak malebná koláž nesmírně pestrého osudu, který trval bezmála devadesát let. Text doprovází velké množství archivních fotografií.

Vydavatel: Kniha Zlín 
Rok vydání: 2024
Vazba: brožovaná šitá s chlopněmi
Počet stran: 112
Formát (v-š): 210 x 145 mm
ISBN: 978-80-7662-600-3


Fotografie ze křtu knihy ve Volarech

Foto : Martin Falář


Přehled knih za rok 2024
1. Strašidelná Šumava
2. Proměna
3. Zlatá stezka
4. Jihočeská vlastivěda
5. Pomněnky z českých krajů
6. Der Böhmerwald
7. Historie člověka na Šumavě. Vybrané kapitoly ze života obyvatel Šumavy
8. Toulavá kamera 33


Přehled knih za rok 2023