Fascinující výhledy nabízí Knížecí stolec

Novým turistickým lákadlem na Volarsku je jistě zpřístupnění vrcholu Knížecí stolec (dříve Liščí louka), který leží ve Vojenském újezdu Boletice. Vrchol byl zpřístupněn v roce 2011, letos na samotném vrcholu, v nadmořské výšce 1236 metrů, vyrostla 8 metrů vysoká dřevěná rozhledna, která byla v červenci slavnostně otevřena.

 

První rozhledna zde vznikla v roce 1938, byla vysoká 20 metrů, navštěvovaná však byla minimálně a na přelomu šedesátých a sedmdesátých let spadla. V lednu 2007 orkán Kyrill způsobil v oblasti Knížecího stolce značně velké škody na lesním porostu. Padlé stromy byly vytěženy a oblast znovu zalesněna. Nedaleko vrcholu je památník, který připomíná ničivý orkán a následnou rychlou likvidaci padlých stromů.

 

Z vrcholu Knížecí stolec je překrásný výhled jak na Vojenský újezd, tak například na vrcholy Libín, Boubín nebo Hochstein. Za dobré viditelnosti jsou vidět Novohradské hory. Jako na dlani je Mrtvý luh či meandrující Vltava nad Novou Peci.

 

A jak se dostat na vrchol? Buď pěšky či na kole. Převýšení je necelých 500 výškových metrů na 7 kilometrech po asfaltové či kamenité cestě. Lesní porost střídají mýtiny, lesy jsou zde převážně smíšené, takže podzim zde hraje nejrůznějšími barvami. Turistická trasa na vrchol je přístupná pouze o víkendech a státních svátcích a to jen v denní době.

 

Neváhejte a přijeďte jednu z šumavských tisícovek zdolat, odměnou Vám bude překrásný výhled na šumavskou přírodu.

 

(ir)

 

{gallery}volary/foto_obce/2012_09/knizeci_stolec{/gallery}