V Prášilech se představili všichni šumavští záchranáři

Bezpečná Šumava je již čtvrtým rokem zárukou většího bezpečí nejen pro stálé obyvatele hor, ale i turisty, kteří Šumavu navštíví. Prezentace všech složek Integrovaného záchranného systému, který projekt Bezpečná Šumava sdružuje, se konala za velkého zájmu návštěvníků v pátek na Slunečné u Prášil. Představily se tak Informační a strážní služba (ISS) NP Šumava, Zdravotnická a záchranná služba ČR, Policie ČR, Hasičský záchranný sbor ČR, Letecká záchranná služba Armády ČR a Horská služba Šumava.

 

 

Návštěvníci akce Bezpečná Šumava měli možnost vidět záchranářskou techniku jednotlivých složek záchranného systému, proběhly ukázky zásahů a velký zájem budily vrtulníky Letecké záchranné služby a Policie ČR.

 

 

Svoji opodstaněnost potvrzují záchranáři na Šumavě každým rokem. Podle sdělení vedoucího Informační a strážní služby Správy NP a CHKO Šumava Petra Šraila zasahovali jeho lidé o letošních prázdninách u asi tří stovek případů, což je zhruba stejný počet jako v minulých dvou letech. A drtivou většinu těchto případů společně řešili ve spolupráci s dalšími složkami Integrovaného záchranného systému. “Nejčastěji to byly pády z kola, dopravní nehody nebo tzv. pomoc v nouzi – při vysílení, ztrátě orientace, podcenění zdravotního stavu nebo neodhadnutí počasí a situace v terénu,” jmenuje nejčastější příčinu zásahů Petr Šrail.

 

 

(jr)

 

 

Foto: Jiří Šejna, vimperk.eu

 

 

{gallery}vimperk/jiri_sejna/2012/zari2012/prasily_bezpecna_sumava_presentace_IZS/{/gallery}