První porevoluční referendum v Plzni

O Corsu rozhodne referendum

O výstavbě obřího obchodního centra Corso, které by mělo vyrůst na místě bývalého domu kultury Inwest bude rozhodovat referendum, které proběhne v den prezidentských voleb. Rozhodl o tom dnes odpoledne plzeňský krajský soud.


Návrh aktivistů, kteří kvůli referendu podali žalobu k soudu, byl úspěšný zčásti.

Hlasovat se bude jen o první otázce, která v jejich návrhu zazněla – tedy: “Souhlasíte s tím, aby město Plzeň bezodkladně podniklo veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě obchodního zařízení na místě domu kultury Inwest?”

Druhá otázka, kterou aktivisté navrhovali, se týkala toho, zda má město z pozemků, na nichž se má Corso stavět, udělat plochu urbanistické zeleně. Soud ji ale pro referendum zamítl.  “Tato otázka je nehlasovatelná, protože se v ní rozhoduje o územním plánu,” řekl místopředseda Krajského soudu v Plzni Václav Roučka. Podotkl, že se jedná o první referendum v Plzeňském a Karlovarském kraji, které po roce 1989 nařídil soud.

O referendum kvůli stavbě nákupního centra Corso usilují plzeňští aktivisté už měsíce. Za vyhlášení hlasování sepsali petici, kterou podepsalo více než 15 tisíc lidí. Magistrát jejich návrh uznal za bezvadný, přesto zastupitelé referendum nevyhlásili a aktivisté se proto obrátili na soud.

 

vizualizace Corso

vizualizace centra Corso

Zdroj: plzen,idnes.cz,pp_jis