5

Malý rys prchá jako Copperfield

Zachráněný zraněný rys se dostal ze zamčené klece jako David Copperfield

 

Pracovníci Stanice pro handicapovaná divoká zvířata Správy NP a CHKO Šumava na Klášterci zachránili zraněné čtyřměsíční mládě vzácného rysa ostrovida. Rys se teď bude na Klášterci léčit celou zimu, jestli mu to zdravotní stav dovolí, vrátí se na jaře zpátky do divočiny.

František Kraus si v půlce října vyrazil se svým psem Kitou, na procházku. Nedaleko Solné Lhoty u Vimperka chytlo štěně německého ovčáka stopu a s čenichem u země zaběhlo do lesa. Za velkého nářku byl ale v momentě zpátky. V roští narazil na zraněné asi čtyřměsíční mládě rysa ostrovida.

„Pan Kraus nás okamžitě kontaktoval. Nesnažil se zraněné zvíře sám léčit, nebo mu nějak pomáhat. Udělal to nejlepší, co mohl, zavolal lidem, kteří mu zajistili odbornou péči. Tak by to mělo být vždy,” říká Petr Juha, vedoucí záchranné stanice pro handicapovaná divoká zvířata na Klášterci.
Po odchytu pracovníci záchranné stanice rysa okamžitě převezli do ordinace MVDr. Šárky Janáskové – vimperské veterinářky.

1

2

 

3

„Rys je šelma, divoké zvíře. Při převozu se strašně vztekal. I přes zlomeniny, bouchal prackama do stěn transportní klece,” popisuje Petr Juha.
První noc v ordinaci měl strávit v převozním boxu, ve kterém byla jen několika centimetrová škvíra. Přesto se dokázal dostat ven.
„Nechápu, jak to mohlo takhle velké zvíře zvládnout, ale když jsem ráno přišla do ordinace, tak se seděl uprostřed místnosti,” vypráví lékařka. Rys si tak po vzoru světoznámého kouzelníka okamžitě vysloužil přezdívku David Copperfield.

4

 

5

Rysí kocour byl zpočátku vyhublý – než ho našel František Kraus, strávil zraněný v lese čtyři nebo pět dnů.
Potom ho čekali dva týdny v ordinaci Šárky Janáskové. Tady byl dvakrát operovaný. „Měl zlomené obě zadní končetiny, nemohl se postavit. Museli jsme použít i titanové destičky a zlomené kosti sešroubovat. Operace se zdařily, implantát sedí velice dobře. Měl velké štěstí, že neměl žádné vnitřní zranění,” popisuje veterinářka.
„Jeho zdravotní stav se rychle lepšil. Hojí se velice dobře, je to vzorný pacient. Rychle se začal stavět na nohy. Začal jíst a mohl se vrátit na Klášterec,” doplňuje.
V Klášterci stráví rysí David Copperfield minimálně celou zimu, terpve na jaře a jestli půjde vše podle plánu, ho zdejší ošetřovatelé vypustí zpátky do volné  přírody.  „Uvidíme, jak se bude uzdravovat. Ale je to mladé zvíře. Navíc má kočka devět životů, snad se David vrátí zpátky do lesa, kam patří,” uzavírá Petr Juha. Do té doby bude žít ve stanici pro handicapovaná zvířata v Klášterci, kam se na něj zájemci mohou chodit dívat.
Oficiální návštěvní den je ve středu od 9 do 14 hodin, ale pouze od dubna do října. Přes zimu je možné návštěvu domluvit na telefonním čísle – 731 530 223.

(tz pp, nps)