silnice

Zima silničáře nezaskočí

Momentálně to sice za okny na třeskutou zimu, sníh a vánice nevypadá, ale zejména na Šumavě je počasí pěkně vrtošivé a tak je dobře být připraven na každou eventualitu. To silničáři Plzeňského kraje podle všeho jsou. Zima může klidně přijít, jsme připraveni, hlásí.

Práce na přípravách na zimní sezónu probíhaly intenzivně a k prvnímu listopadovému dni bylo vše připraveno.
369 zaměstnanců, ke dvěma stovkám techniky (sypače, pluhy, frézy, nakladače…), dvacet tři tisíc tun posypové soli a dvacet tisíc tun zdrsňujícího posypového materiálu.

Jaká bude zima a jestli to bude stačit, to se ukáže až v průběhu zimních měsíců, ale náklady na provoz a spotřebovaný materiál už má generální ředitel SÚS Plzeňského kraje Stanislav Liška předběžně odhadnuté: „Náklady by se měly pohybovat kolem 200 milionů korun,” uvedl.
Silničáři mají zimní pohotovost až do posledního březnového dne. A jak je to s postupem údržby v jednotlivých okresech? Každý kraj má svůj plán, podle kterého postupuje (podobně jako je tomu u měst).

„Skutečnost je taková, že následky zimy silničáři pouze zmírňují, nikoli zcela odstraňují. Doba od zjištění vzniku závady ve sjízdnosti silnice do výjezdu prvních vozů nesmí být v zimním období delší než 30 minut, ” doplňuje Stanislav Liška.
V Plzeňském kraji je celkem 5.033 km udržovaných silnic první až třetí třídy. Nejsou zde žádné úseky silnic označené značkou, která ukládá povinné zimní pneumatiky. Vlastními výkony posypu musí být zajištěna sjízdnost v těchto časových lhůtách od výjezdu posypových mechanismů: I, pořadí – do 3 hodin, II. pořadí – do 6 hodin, III. pořadí do 12 hodin. (rz, tzpk)

 

 

prehled kraj

(pkcz)