Sametový Mouřenec

Mouřenec nad Annínem bude v sobotu „sametový”

m1

 

Na speciální program u příležitosti Dne boje za svobodu a demokracii zve v sobotu 17. listopadu kostel sv. Mořice na Mouřenci nad Annínem. Od 14:30 rozezní tuto pozdně románskou stavbu komponovaný pořad s názvem „Sametový Mouřenec”. S hodinovým koncertem vystoupí folková skupina Pokus ze Zdic a Páter Tomas van Zavrel pohovoří o tom, co je skutečná svoboda. Po skončení je pro zájemce připravená komentovaná prohlídka kostela a nedaleké kostnice. Do konce roku nabídne Mouřence celkem čtyři koncerty.

Sedmnáctý listopad si lidé v kostelíku nad Annínem připomenou vůbec poprvé. „Tento den má pro Mouřenec mimořádný význam. Pokud by v roce 1989 nepadl komunistický režim, můžeme jen hádat, jak by asi zdevastovaný chrám dopadl,” říká spolupořadatel Lukáš Milota. „Díky tomu, že před 20 lety přijeli němečtí rodáci, uspořádali finanční sbírku a nechali kostel opravit, můžeme dnes tuto mimořádnou památku obdivovat. Setkání na Mouřenci v Den boje za svobodu a demokracii je tedy více než jen symbolické,” připomíná Milota.

m3

 

Pro návštěvníky bude možné zakoupit pohlednice kostela a podmalby na skle z dílny Jarky Korandové. Pro návštěvníky bude připravený také teplý čaj. Pořadatelé nicméně doporučují teplé oblečení. Přístup ke kostelu je možný po silnici od annínského koupaliště nebo pěšky lesními cestami z Annína, Rajska, Radešova nebo Palvínova u Hartmanic.

Podruhé se kostel sv. Mořice nad Annínem otevře veřejnosti v neděli 25. listopadu ve 14 hodin. V rámci „Předadventního mouřeneckého rozjímání” promluví Páter Tomas van Zavrel a vystoupí rytmická skupina hudebníků z Horažďovic. Součástí odpoledne bude také žehnání a prodej svatomouřeneckých adventních věnců. „Bude to týden před začátkem adventu. Každý si samozřejmě může přinést nechat požehnat i věnec vlastní,” upřesňuje Lukáš Milota, který pak pro zájemce připravil opět komentovanou prohlídku kostela.

Letošní sezona na Mouřenci vyvrcholí dvěma adventními koncerty. V neděli 16. prosince přijede opět Žihelský smíšený pěvecký sbor, který zde úspěšně koncertoval loni na konci listopadu. Hosty adventního odpoledne bude režisér Jiří Strach, který na Mouřenci natáčel část pohádky Anděl Páně a také historik umění prof. Jan Royt, který pohovoří o nástěnných malbách v kostele. V neděli 23. prosince zavítá na Mouřenec klatovská skupina Zebedeus a lidé si odsud budou moci odnést Betlémské světlo.

„Naším cílem je dokázat, že Mouřenec žije a že je otevřený všem lidem dobré vůle. Všem, kteří se na koncerty chystají, doporučuji se teple obléci. Na místě bude možné zahřát se alespoň teplým čajem. K zakoupení budou i podmalby na skle a pohlednice,” láká na mouřeneckou horu spolupořadatel Lukáš Milota. Při všech koncertech bude možné přispět na pořízení repliky sochy svatého Mořice, která bude vysvěcena příští rok při zářijové poutní bohoslužbě.

Podrobné informace o dění na Mouřenci, fotky z akcí a další zajímavosti k nahlédnutí na adrese: www.facebook.com/mourenec