Přežili tragickou nehodu

Přežili tragickou nehodu – v roce 1985 vysoko v peruánských Alpách. Při slézání západní stěny, byli oba spojeni jedním lanem. Simpson se při nečekaném pádu velmi nešťastně zranil a oba dva tím dostal do život ohrožující situace. Jediné, co mohl Yates pro oba udělat, bylo přeříznout lano, které je spojovalo. Simpson spadl do ledové trhliny, odkud se plazením dostal po téměř čtyřech dnech do základního tábora. Celou cestu absolvoval bez jídla a pití a v těžkých bolestech z několikrát přelomené nohy. Dorazil pouhou hodinu před odjezdem výpravy zpět do Británie.

paddoticha

Skutečný příběh dvou britských horolezců Joe Simpsona a Simona Yatese „Pád do ticha” můžete prožít i vy – tento unikátní snímek promítá v rámci Mezinárodního festivalu outdoorových filmů sušické kino právě dnes (24.11.) ve 20 hodin.

 

Pokud jste ještě nestihli žádný z festivalových filmů, nezaváhejte – o drama, napětí, drsnou realitu, ale i nádherné scenérie ze všech koutů světa není nouze. V posledních dvou dnech, jubilejního 10. ročníku festivalu, vyhrazených Sušici, se ještě třeba můžete ponořit do útrob Hadí jeskyně.

hadijeskyne

Hadí jeskyně je krátký film mapující mezinárodní speleologickou expedici ve Slovinsku, v druhé nejdelší jeskyni – Kačna Jama. Expedice byla zaměřena na výzkum odtokové části jeskyně, především pak na výzkum povodňového patra. Po předchozím pokusu, kdy se nepodařilo překonat nově objevený druhý sifon, se speleologický tým po roce opět vydává do útrob jeskyně. Poznáte, co všechno obnáší několik dní strávených hluboko v podzemí. Podaří se tentokrát potápěčům překonat sifon a případně i objevit místa, kam ještě lidská noha nevkročila?

 

Americká řeka Colorado, je pro vodáky tímtéž, čím je pro horolezce Mt. Everest. Je to symbol, je to touha, je to výzva. Uzavřeni tři týdny v kaňonu splouváte řeku, kde bojujete s těžkými peřejemi, silnými protivětry, rozmary počasí, velkým vedrem i nočním chladem, ale také vlastní psychikou. Tahle řeka je překrásná, ale i hodně drsná a její úspěšné zdolání není rozhodně zadarmo…

colorado

 

Závěr festivalu v Sušici bude patřit opět adrenalinu – ponořte se do fascinujícího příběhu několika velmi odlišných postav- tří mužů a hory. Dramatický a dechberoucí dokument sleduje tři z nejlepších skialpinistů při jejich pokusu realizovat na Mount St. Elias nejdelší lyžařský sjezd na světě.

Přesný program včetně podrobností o filmech najdete na stránkách sušického kina (www.kinosusice.cz), kde si můžete zároveň zarezervovat vstupenky. Příznivce outdoorového filmu jistě, kromě toho že se filmy promítají odpoledne i večer, potěší cena vstupenek – na všechny outdoorové filmy je jednotné vstupné 60 korun.
(pan, PR)