‘Nejkrásnější zákon’ – projde?

 (akt)

Dnes dopoledne rozhodnou poslanci o osudu zákona o zveřejňování smluv na sněmovním výboru. Buď ho “zaříznou” a nechají znovu vypracovat ministerstvo, nebo se domluví na rozumných pozměňovacích a kompromisech. Nejkrásnější Zákon, který brání kmotrům uzavírat cinklé smlouvy, šetří desítky miliard z rozpočtu a který přitom vůbec nic nestojí.

Zákon o zveřejňování smluv na internetu. Zákonu o registru smluv, od kterého si velká část politické reprezentace i veřejnosti slibuje vyřešení problému zvaného korupce.

 

***

Na Slovensku mají nejkrásnější zákon už několik let. Krátce po jeho zavedení smetly zveřejněné smlouvy několik vlivných lidí. Od té doby se evidentně cinklé smlouvy téměř neobjevují.

 

„První rok po jeho zavedení jsme dosáhli úspory 30 % veřejných financí, v některých sektorech, například u ministerstva dopravy, to bylo až 50 %. Bylo by naivní si myslet, že je to jednou jedinou věcí – zveřejňováním smluv. Byly k tomu přidružené další kroky, jako byly změny v soudnictví, v podnikatelském prostředí a tak dále. Ale ta měřitelná úspora je přes centrální registr smluv.“

Iveta Radičová, bývalá premiérka Slovenska

 

***
Zákon o povinném zveřejňování smluv je založen na principu, že smlouva, která není zveřejněna, neplatí. Jedině sankce neplatnosti přinutí nejrůznější instituce, aby smlouvy zveřejňovaly. Pokud se sankce neplatnosti ze zákona vyjme, nemá zákon žádný smysl.

Finanční limit je zrádný a hlavně mnoho smluv je uzavíráno ve formě protiplnění (směna pozemků apod.), korupční potenciál mají i smlouvy s podezřele nízkou cenou. Když už zveřejňování smluv bude uzákoněno, není žádný důvod nezveřejňovat je všechny. Náklady na zveřejňování smluv jsou u 95 % povinných subjektů do 10 tisíc korun ročně, což je v řádu tisícin rozpočtu dané instituce.

Výjimka pro společnosti jako je pražský dopravní podnik je absurdní, protože všechny obecní a krajské akciovky musí již dnes zveřejňovat všechny své smlouvy, pokud jsou k tomu občany či zastupiteli vyzvány. Transparentní vystupování je nemůže nijak poškodit ani dnes, protože již stávající zákon o povinném zveřejňováním informací obsahuje ustanovení, že obchodní tajemství se neposkytuje. Povinné zveřejňování smluv toto tajemství nijak neprolamuje… (stanovisko rekonstrukce státu)

 

– pm, net dis-