nehody

Policie hledá svědky nehody, varuje

Policisté hledají svědky dopravní nehody, která se stala v neděli po poledni 

V neděli po třinácté hodině jel muž na motocyklu ve směru od obce Svéradice na Velký Bor a havaroval. 

Na motocyklu zn. Yamaha XTZ jel v neděli 20. července 2014 ve 13.15 hodin muž po silnici číslo II/174 ve směru od Svéradic na Velký Bor. Motocyklista při projíždění pravotočivé zatáčky vjel vlevo mimo vozovku, kde havaroval. Řidič při dopravní nehodě utrpěl lehké zranění, požití alkoholu bylo vyloučeno dechovou zkouškou. Dosavadním šetřením bylo zjištěno, že v době dopravní nehody se na místě měl pohybovat motocyklista s motocyklem v provedení chopper.

Policisté z dopravního inspektorátu hledají případné svědky dopravní nehody, kteří mohou podat informaci na telefon 974 334 111 nebo 974 334 251 i prostřednictvím e-mail: kt.di.sdn@pcr.cz.

 

————————————-

 

Podvody a internetové bankovnictví – naposledy přišla klientka o 124 tisíc korun

 

Policisté ze služby kriminální policie a vyšetřování přijali na Klatovsku několik oznámení o neoprávněném přístupu k počítačovému systému a nosiči informací, které prověřuje oddělení hospodářské kriminality. Případy se týkají odcizení finančních prostředků z bankovních účtů, jejichž majitelé využívají elektronické bankovnictví.
 
Poslední zaznamenaný případ se stal 16. července. Dosud neznámý pachatel po získání přístupu k počítačovému systému, zde uložená data neoprávněně změnil či potlačil, v úmyslu získat sobě nebo jinému neoprávněný prospěch.
Klientka peněžního ústavu zjistila, že bez jejího vědomí a svolení, neznámý pachatel převedl prostřednictvím internetového bankovnictví částku téměř 124 tisíc korun z jejího bankovního účtu na jiný účet. Poškozená rovněž do svého mobilního telefonu, po obdržení SMS zprávy, nainstalovala aplikaci z internetového odkazu, který byl v SMS zprávě uveden, čímž pachatel získal přístup k ovládání jejího mobilního telefonu a mohl potvrzovat a realizovat bankovní převod.
 
 
Doporučujeme uživatelům internetového bankovnictví – v y u ž í v a t:
A/ Antivirové programy
Využívat v maximální míře antivirové programy, které musí být pravidelně aktualizovány. Některé tyto programy lze získat zdarma a ostatní nutno zakoupit a nainstalovat do počítače.
 
B/ Nedůvěryhodné e-maily
Pokud obdržíte do své e-mailové schránky zprávy od neznámého adresáta či nevyžádané zprávy NIKDY neotvírejte přílohy těchto zpráv (bez otevření smazat, ale nejdříve si zprávu vytiskněte s hlavičkou odesilatele tzv. „zdrojový kód zprávy“).
V přílohách se nachází spustitelný „exe“ soubor, který může obsahovat škodlivý kód – trojského koně. Když tento otevřete, dochází k nainstalování škodlivého kódu i napadení počítače a k dalšímu zneužití počítačového zařízení.
Tyto viry odhalí jen některé antivirové programy.
 
 
C/ Využívejte Firewall a ochrany proti spamu
Snížíte rizika neoprávněného přístupu k počítači z internetu – monitoruje komunikaci počítače se sítí a zamezuje průniku do počítače i získání dat špehovací apllikací a nebezpečná data odfiltruje.
 
 
D/ Spyware
Procesy nebo programy, jenž monitorují na internetu váš pohyb, zaznamenávají jaké stránky navštěvujete i vaše e-mailové adresy, hesla i čísla z internetového bankovnictví.
Antispywarové programy jsou volně k dispozici zdarma i na internetu.
Při přihlašování do internetového bankovnictví útočník získává přístupové údaje, které následně zneužije.
Vždy se přesvědčte, že se nacházíte na správných stránkách peněžního ústavu. Stávají se případy, kdy dojde k přesměrování na podvodné stránky (některé se skutečným jen podobají).
 
E/ Používejte podporované operační systémy a provádějte instalace z ověřených pramenů.
Do svých počítačů , tabletů a smartphonů si nainstalujte bezpečnostní software.
V nezabezpečené sítí může dojít k zachycení čísla a údajů platební karty útočníkem a k neoprávněným operacím na účtu.
 
Byly zaznamenány i případy zasílání “dotazníků k zamezení dalších podvodů” (údajně z banky i podepsané), kde bylo vyžadováno vyplnění bankovního spojení i PIN či osobní údaje, a pokud tento vyplníte může dojít ke zneužití vaší platební karty nebo účtu. Žádný přeněžní ústav takto nepostupuje, lze ověřit v příslušné bance.
 
Při komunikaci na internetových sítích buďte obezřetní a nesdělujete žádné osobní údaje, čísla mobilních telefonů, potvrzovací kódy ani čísla účtu či platebních karet – žádné výše uvedené informace si volně neukládejte ve svém počítači. K vložení těchto osobních dat a přístupových hesel do různých počítačových aplikací slouží různé i volně stažitelné programy k zakódování důležitých informací.

Pokud nebudete dodržovat uvedená doporučení, můžete se stát další obětí podvodníků, kteří se orientují na klienty peněžních ústavů.