04

Vimperští potápníci u Rudého moře

Minulý týden byli vimperští potápníci ( Míra Kantor, Karolína Předotová, Filip Lukáč a Veronika Hudečková) na potápěčském safari v Rudém moři.

 

 

 

22.9. potápění k vraku Posedonia

Ponor ze člunu, bohužel nás vysadil poněkud dříve a tak jsme vrak nenašli. Vedu skupinu podél stěny korálového útesu a asi po deseti minutách potkáváme v hloubce 10m skupinku devíti delfínů. Ke každému ze skupiny několikrát připlouvají. Bohužel není s námi pod vodou Veronika Hudečková, trošku trpí mořskou nemocí. Teplota vody 28°C.

 

22.9. odpolední ponor Panorama Reef

Hloubka 19m. kousek po námi se pase kareta obrovská nenechá se nijak rušit, koukám na počítač a ukazuje 95 barů vzduchu, kontaktuji skupinu , stoupáme blíž k hladině  do 8 metrů a ve stěně máme možnost pozorovat murény.

 

23.-25.9.

Potápění na jedné z nejkrásnějších lokalit Rudého moře

Big Brother –  Je vzdálen asi 80km od pevniny směrem na východ a patří k několika podmořským rezervacím ve vodách Egypta. Ostrov elipsovitého tvaru je asi 300metrů velký a jeho obliba u potápěčů stále stoupá. Na ostrově se nachází přes sto let starý maják, který zde postavili Angličané jako výstrahu a orientační bod všem okolo plujícím lodím. Každý potápěč si zde přijde na své. Krásné stěny z východní i západní strany jsou porostlé měkkými a tvrdými korály

Small Brother –1,5kilometrů jižně vzdálený ostrov od Velkého bratra.  Malý bratr patří také k perlám Rudého moře. Je podstatně menší, podobný svým tvarem Velkému bratru a na jeho pustém břehu je jen pár kamenných hromádek. Stěny ostrova padají strmě do hloubek, výjimkou je malé platíčko na jižní straně. Všechny stěny jsou krásně porostlé měkkými i tvrdými korály.

  Zde uskutečníme celkem devět ponorů, téměř při každém z nich máme možnost pozorovat menší druhy žraloků.

To nejkrásnější přišlo až v samém závěru. Je čtvrtek odpoledne a máme před sebou závěrečný ponor na Malém bráchovi. Člun nás  ( Rober Kudým z Borové Lady, Ondra Zagata ze Strážného a vimperáci, Veronika Hudečková, Karolína Předková, Filip Lukáč a Míra Kantor) vysadí na severním cípu ostrova. Signál OK zanořit a dolů, jsem zády ke stěně a kontroluji skupinu, jsme 17m pod hladinou a najednou se mi tají dech, z modré hlubiny k nám připlouvá  KLADIVOUN, je to něco úžasného, proplouvá pomalinku ve vzdálenosti asi 5 metrů a pak mizí v té tajemné modři. Koukáme na sebe a každý se nějak projevuje pocitem štěstí z toho zážitku. Filip, Karolína, Ondra a Robert ještě měli to štěstí, že k nim na kontakt připlaval žralok liščí. Po návratu na loď naše radost z tohoto ponoru byla obrovská.

 

26.9 Salem Express

  Vrak trajektu, který se potopil 15.12.1991 ve 3:00 hod při návratu poutníků z Mekky cca 8 km od Safagy. Na palubě podle přeživší lékařky bylo snad až 1600 pasažérů Tuto tragédii přežilo pouhých 180 osob.

 Kapitán  chtěl dohnat zpoždění volbou kratší trasy, která se však stala osudnou pro téměř 1500 lidí.

Trajekt nejel v plné rychlosti na útes, okamžitě šel na levobok a ke dnu.

Vstup do vraku je zadními vraty nákladovým prostorem. Byl jsem zde poprvé v roce 2008, vedl jsem skupinu potápěčů a jakmile jsem spatřil dětský kočárek s panenkou a zavazadla cestujících okamžitě jsem ponor ukončil.

Nejsem natolik otrlý, abych mohl absolvovat prohlídku uvnitř vraku. Tentokrát s Veronikou vrak obeplouváme, ukazuji jí proraženou příď a identifikační znaky Salemu Express. Robert, Karolína, Ondra a Filip vplouvají do vraku. Filipovi se zaplaví svítilna a tak prohlídka končí.

 

(Míra Kantor,ld)

 

{gallery}vimperk/2014/10_rijen/kantor/{/gallery}