Rozhovor s asistenty prevence kriminality

ROZHOVOR s asistenty prevence kriminality Karlem Ferencem a Janem Bílým.

 

 

Pro mnoho lidí jste pozitivním symbolem nadějí, že když se chce, všechno jde. Jak ze strany bílých, tak ze strany druhé. Vnímáte tu naději ve vás kladenou?

Ano, člověk to tak vnímá…, ale 1000 lidí = 1000 názorů.

 

Co vás nejvíce mile překvapilo?

Když jsme nastupovali do této pozice, říkali jsme si, jak nás asi přijmou strážníci a okolí. Byli jsme překvapeni spoluprací se všemi.

 

V Pošumaví je romská otázka ožehavým tématem. Vimperk si ale v porovnání s jinými městy stojí relativně dobře. V Sušici vznikly dvě ubytovny “pro nepřizpůsobivé”, v Klatovech další. Díky ziskuchtivosti bílých, kteří rýžují na tmavých, se pak vše jen eskaluje. Jak vidíte poslední rok, dva vaším pohledem?

Je jedno jestli tam bydlí tmavý, bílý či onaký, pokud to stát dovolí obohacovat se tímto způsobem, vždy se najdou tací, kteří toto budou využívat ať bílý nebo tmavý.

 

Vybavuje se vám historka, kdy jste nevěřili vlastním očím?

Něco takového se přihodilo, když jsme zadrželi bílého pachatele u krádeže a ten si šel na nás stěžovat, že ho černí cikáni zadrželi při útěku se zbožím.

 

Kdybyste měli prsten od Arabely, co byste si přáli?

Aby se lidi k sobě lépe chovali, nebyli lhostejní, více práce pro všechny bez rozdílu pleti a hlavně, aby všechny děti, ať tmavý či bílý, se nemusely potýkat s odlišováním. Každý by si měl přát pro své děti to nejlepší a nejkrásnější a vše jen v míru.

 

Další města vás velice oceňují, jdete příkladem. Prý jste měli okamžitou nabídku přejít za daleko lepšími podmínkami do jiného města? Je to tak?

Náš názor je, že jsme si vypracovali nějakou pozici a důvěru ve Vimperku a co se týče nabídek, to si necháme pro sebe.

 

Kdy vám bylo nejhůř? Co těžce nesete?

Když oslovíte lhostejného člověka a ten vám jde nadávat za to, že udělal přestupek či porušil vyhlášku města a my mu musíme vysvětlovat, že vyhlášku nevymysleli černý, tak ať si zapřemýšlí sám nad sebou.

 

Situace ve Vimperku se zklidnila, ačkoliv se ze dvou hotelů Vltavy a Anny pozvolna stávají strašáci města.

Někdo to tak může cítit či vidět, že se situace zklidnila, ale 1000 lidí = 1000 názorů. Nad hotely se dá spekulovat či přemýšlet co vytvořit, aby to sloužilo všem lidem ve prospěch města, ale oba hotely jsou soukromé.

 

Děkuji za váš čas a rozhovor.

(red)