Ve svařování je mistr, konkurence se nebál

Řemesla se na sušickém SOU učí poctivě, příprava  a kvalitní praxe otevírá dveře do budoucnosti šikovným řemeslníkům

svarovani
Poslední březnový týden se ve Střední škole v Rokycanech konalo krajské kolo již XIII. ročníku soutěže ve svařování „Zlatý pohár Linde“. Soutěžilo se ve věkové kategorii 15-19 let, soutěžící předváděli dovednosti ve dvou metodách, a to ve svařování plamenem a svařování v ochranné atmosféře.

 

Účastníci soutěže musí absolvovat kromě praktické i část teoretickou, ve které vyplňují testy bezpečnosti a technologie. V praktické zkoušce se hodnotí kvalita různých druhů svárů.

 

SOŠ a SOU Sušice reprezentoval Radim Janota z třetího ročníku oboru Opravář zemědělských strojů. Ve velké konkurenci dokázal vybojovat krásné 2. místo, za domácím soutěžícím Jiřím Šůsem v metodě svařování v ochranné atmosféře.

Za výborným výsledkem Radima je nejen jeho poctivá příprava, ale i kvalitní  výuka pedagogů Střední odborné školy a Středního odborného učiliště v Sušici.  Svářečská škola při SOŠ a SOU Sušice je schopna v současné době zajistit žákům a ostatním zájemcům z řad veřejnosti a firem základní a Evropské kurzy v různých metodách a pro různé materiály včetně hliníku a nerezu.

Soutěž podpořil Plzeňský kraj, tradičně byla sponzorsky zajištěna společností LINDE. Také díky těmto soutěžím mohou talentovaní žáci poměřit svou šikovnost a naučené praktiky. Snadněji pak získávají zaměstnání u prosperujících firem a tím dokazují, že řemeslo má zlaté dno.

-jk-