NOVĚ: VIDEO z oslav osvobození

9. 6. 2015 – NOVĚ:

VIDEO Z OSLAV OSVOBOZENÍ V SUŠICI:

https://www.youtube.com/watch?v=Ipf5o6yU6IA  – Sušice 1945 – 2015

https://www.youtube.com/watch?v=5MdV3zIGSYI – The Czech FURY – 2015

—————————————————————————————————————————————-

Zveřejnili  jsme 7. 5. 2015:

 

s1080

 

“Ani po 70 letech bychom neměli zapomínat na to, co se  dělo. Na  to, čím prošli naši předkové, abychom my zde dnes mohli stát svobodní a v míru. I proto jsem rád, že zde mezi přítomnými vidím tolik mladých tváří. Jsem rád, že poselství, které  květnové oslavy osvobození nesou, jsou předávána mladé generaci,” řekl starosta Sušice Bc. Petr Mottl ve svém projevu na sušickém náměstí v rámci pietního aktu ke květnovému výročí, ve středu 6. května.

 

Mezi hosty tradičně nechyběl zástupce americké ambasády, na pódiu promluvil Rada pro tiskové a kulturní záležitosti amerického velvyslanectví Raymond Castillo a také vnuk  Johna Hancocka Danielse, Cedar Daniels. J. H. Daniels přijel do Sušice s osovbozeneckými vojsky a svého vnuka  sem do šumavského města, které pomáhal osvobodit, vzal v době, kdy Cedarovi bylo patnáct let.  “Tenkrát ještě Sušice nebyla zdaleka tak krásná, alespoň z pohledu tehdy patnáctiletého kluka, jako je dnes. Děkuji vám všem za to, že zde mohu být, děkuji vám za to, jak se o své město staráte a jsem pyšný i s vámi,” řekl procítěně Cedar Daniels, když  zavzpomínal na svého dědečka a jeho roli při osvobozování.

 

daniels 5

 

Slavnostního aktu na sušickém náměstí a poté i u Památníku padlých pod parkem ZŠ TGM se  zúčastnili i další významní hosté – zástupci organizaců a spolků, armády, ze současného politického života poslanec PČR Ing. Vladislav Vilímec, předseda ODS Petr Fiala. Nechyběla kolona historických  vojenských vozidel a techniky a za doprovodu Karavana Swingers Band  ani nevadilo deštivé počasí.

Po ukončení slavnosti na náměstí se představitelé města, hosté a zástupci organizací přesunuli právě k památníku, kam rovněž položili květiny a věnce a uctili památku padlých.

 003

 

 012

Květnové oslavy tradičně probíhají také u památníku na Zhůří – i v letošním roce se zde sešly (5. 5.) desítky lidí a přijela
početná  kolona vojenské techniky, aby uprostřed šumavské přírody, u památníku, věnovali tichou vzpomínku všem, kteří bojovali nejen za šumavský lid.  Nechyběli  představitelé města Klatovy, Sušice a mnoha šumavských obcí a měst, čestná stráž armády a skautů.  Promluvil zde také Alexander Barrasso, seniorní tajemník politické sekce Velvyslanectví USA v Praze, který některá šumavská města v rámci oslav navštívil. Květnové oslavy osvobození jsou na Šumavě i po sedmdesáti letech  vnímány hodně emotivně a s důstojností. 

-red –

 

 

 

 Oslavy osvobození, jak je zachytili fotografové pro www.isusice.eu

{gallery}susice/2015/05_kveten/oslavy_susice/1daniels_namesti/{/gallery}

 

{gallery}susice/2015/05_kveten/oslavy_susice/2akubita_namesti/{/gallery}

 

{gallery}susice/2015/05_kveten/oslavy_susice/2bpkavale/{/gallery}

 

{gallery}susice/2015/05_kveten/oslavy_susice/2kintzl_namesti/{/gallery}

 

{gallery}susice/2015/05_kveten/oslavy_susice/3kintzl_zhuri/{/gallery}