To byla jízda, přátelé!

IMG 1032

 

Dvě úžasné osobnosti přivítal včera v prvním poprázdninovém díle, na jevišti sušického kinosálu, moderátor Radek Nakládal ve své talkshow. Nejprve na vysokém kole vjel před diváky  rekordman zapsaý v Guinessově knize rekordů Josef Zimovčák.

 

IMG 0808

 

Český sportovec dokázal jízdu na vysokém kole proslavit po celém světě – trénuje kdykoliv a kdekoliv a za dvacet let “v sedle” dokázal ujet tolik kilometrů, kolik by stačilo na objetí zeměkoule – sedmkrát!

 

Vyprávění Josefa Zimovčáka bylo veselé i přesto, že vyprávěl nejen o “vzletech” na křídlech cyklistické slávy, ale i o pádech, které dost ošklivě poznamenaly jeho fyzickou schránku. Jeho nezdolný optimismus a láska k pohybu a vysokému kolu ho ale vždycky dokázaly posadit zpátky do sedla a z toho horšího si nic nedělá: “Vždyť i to, že sebou  praštíte hubou do rygolu udělá někomu radost!” Ke svému kolu má hluboký citový vztah:”Podívejte se teď například, jak tu smutně leží”, konstatoval při pohledu na  kolo položené na zemi před diváky.

 

V roce 2005 měl namále – při Tour de France   mu na jeho vysokém kole praskla pneumatika a následky ošklivého pádu sčítal nejen na silnici s vlastními zuby v ruce, ale i v nemocnici – vyražené zuby, zlomená čelist, žebra… Chtěli si ho tam nechat, ale to neznali českou náturu … Už mu zbývalo “jen” 200 kilometrů, tak to prostě dojel. Novinové titulky o něm psaly jako o “Meresjevovi z Prahy”.

 

IMG 0902

Jaké to je, dívat se z vysokého kola, nechal vyzkoušet i jednoho z diváků a  ačkoliv se publikum bavilo, na jevišti se dost zapotili…

Josef Zimovčák se svému vysokému kolu věnuje aktivně i nadále, stejně jako aktivně pomáhá nemocným dětem – jak jinak než se svým věrným vysokým přítelem  – v projektu “Na kole dětem”.

 

S druhým hostem pořadu má “Pepíček”, jak mu říkávala maminka, hodně společného: lásku k pohybu, ke kolu a sportu vůbec,  obdivuhodně nezdolné odhodlání čelit všemu, co život nadělí, nakažlivý optimismus a dar vyprávění. Oba pánové si na jevišti dost notovali, i když  “prazvláštní to tvor z Kašperských Hor” Emil Kintzl  nepřijel na kole, ale zvolil rekvizity pro něj typičtější – lyže.  Ostatně tak pana učitele znají už celé generace.

 

IMG 0954

 

Sice svou lyžařsku výbavu po chvilce odložil, protože  i na adhezní sjezd bylo dost teplo, ale atmosféru v sále svým grandiózním vstupem na jeviště rozhodně  utvrdil.

 

Sportovec, učitel, spisovatel, vypravěč, kotelník, turista, ale především milovník Šumavy a jejích osudů Emil Kintzl pokračoval v nastoleném duchu večera a svými příběhy polechtal bránice všech posluchačů.  Věnoval se nejen svému životu sportovnímu a učitelskému, ale také tvůrčímu – psaní knih a natáčení seriálů. Policie Modrava proslavila  Kašperské Hory a Šumavu v minulosti docela nedávné, Zmizelá Šumava (publikace s opakovaným dotiskem a seriál na TV Stream) je  vyznáním  šumaváka-srdcaře místům, která již dnes na mapách nenajdete.

 

IMG 0974

“K opravdovému poznání Šumavy asi jeden život nestačí. Můžete po ní chodit padesát let a stejně  ji nepoznáte dokonale.  Co bych si ještě přál? Aby konečně zvítězil obyčejný selský rozum a lidi se na ta nejkrásnější místa, pro mě je to třeba vrchol Luzného, dostali. Už dvakrát jsem tam  značil turistickou cestu /Modrý sloup – Luzný/ a vždycky to jeden dva dny před otevřením “někdo zatrhnul”. Tak  doufám, že potřetí už to značení a otevření bude doopravdy a  natrvalo…”

 

I příští hosté talkshov budou velmi zajímaví a rozhodně je nač se těšit, tak si nenechte ujít říjnové Škrtněte si, prosím, opět v sále sušického kina. Pozvánku najdete včas také zde na našich stránkách.

-as-

{gallery}susice/2015/09_zari/skrt_kintzl_zimovcak_kopie/{/gallery}