Vzpomínka na vztyčení a posvěcení Kříže smíření

„ Smíření a odpuštění není zapomenutí.“

 

Svátek Povýšení svatého Kříže, je dnem, na který připadá výročí vztyčení a posvěcení Kříže smíření ve Zhůří u Javorné.

V sobotu po tomto svátku, 19. září od 10.00 hodin, slavnostně posvětíme zbývající kameny Kříže smíření.

zhuri kriz1

Společně oslavíme dokončení základní části stavby kříže. Kříže smíření, který je plodem spolupráce neformálního společenství podobně smýšlejících lidí a vstřícnosti Města Hartmanice. V neposlední radě i pomoci farních společenství Velhartic a Horažďovic.

 

Kříž smíření je nahoře ukončen centrálním dvoj kvádrem. Do tohoto kvádru budou do jeho vnější části viditelně vloženy artefakty upomínající na válečné střety II. světové války. Do dvou otvorů v zadní části vložíme artefakty související s bojem, který se odehrál v těchto místech v posledních dnech války. Do jednoho otvoru budou vloženy artefakty připomínající Americkou, do druhého artefakty připomínající Německou armádu.

V tento den budou vloženy artefakty i do dalších kamenů. Budou to artefakty, které vybrali donátoři – dárci kamenů. Mimo jiné artefakty, tak budou do kvádrů vloženy jak předměty upomínající na utrpení vězněných, tak i ty které připomínají barbarské činy spáchané minulým režimem na nedaleké Staré Hůrce.

zhuri kaple

 

Program slavnosti

 

Po mši svaté budou artefakty umístěny v Kříži smíření. Podle počasí a možností, jež budou upřesňovány. Celá slavnost bude ukončena krátkými proslovy účastníků.

Během slavnosti je na místo kde stojí Kříž smíření,mimořádně povolen vjezd motorových vozidel. Má umožnit, aby se slavnosti mohli zúčastnit všichni, kteří se zúčastnit chtějí.

 

Veškeré informace o možnostech vložení „svých“ artefaktů do Kříže, možných příspěvků na instalaci a údržbu Kříže i jeho okolí je možno získat na

www.krizsmireni.cz

 

 

Text: krizsmireni.cz

Foto: Vladimír Černý