U Halámek zadržen další převaděč

Jihočeští policisté zadrželi již třetího převaděče, vezl děti i v kufru vozidla

 

V síti policejních příhraničních opatření uvízl další převaděč s celou skupinou. V noci ze soboty na neděliprevadec
kontrolovali jihočeští policisté u Halámek podezřelé vozidlo s belgickou státní poznávací značkou. O turisty se však nejednalo. Vozidlo řídil podle dokladů řidič z Iráku.

 

Do České republiky přivážel z Rakouska dvě ženy a čtyři děti, také z Iráku. Řidič měl platný pas a povolení k pobytu v Belgii. Mimo řidiče, však nikdo další z posádky doklady neměl. Podezření policistů, že jde o převaděče s „klienty“ se pak potvrdilo, když v kufru vozidla objevili další dvě děti.

 

Všichni směřovali pravděpodobně do Belgie. Policisté zajistili vozidlo, řidiče zadrželi a umístili do policejní cely. Během několika hodin byl obviněn z organizování a umožnění nedovoleného překročení státní hranice, tzv. převaděčství.

O ženách s dětmi policisté rozhodnou po zjištění totožnosti a prověření dostupných informačních systémů. Zatím byly ženy zajištěny. Policisté je společně s dětmi provizorně umístili do připraveného zázemí, tak aby mohly být s dětmi pohromadě.

Vozidlo policisté „převaděči“ zabavili, bylo použito ke spáchání trestného činu a může propadnout ve prospěch státu. Jde tak již o třetího zadrženého převaděče v Jihočeském kraji. Druhým byl muž, který byl minulý týden (16. 9.) zadržen na Dolním Dvořišti. Ten byl soudem velmi rychle, ve zkráceném řízení (v režimu 48 hodin), díky dobré práci policistů z cizinecké policie, odsouzen k trestu vyhoštění v trvání dvou let. Na opuštění republiky dostal lhůtu dvou dnů. Policistům se snažil namluvit, že nerozumí policejním kontrolám, když je všude v Evropě volný pohyb. 

-p cr –