Střídání zimního a jarního počasí

   Týden od 12.03. začal jarní teplotou nad +13°C. K výrazné změně došlo ve středu i čtvrtek dopoledne, kdy Vimperk znovu dostal zimní bílou barvu a teplota klesla až na -7,6°C. Následující slunné dny zvyšovaly teploty. Nejtepleji bylo v neděli kolem 13 hodiny, kdy teplota na spodní stanici v 635 m.n.m vystoupala na +15,9°C a na stanici v 720 m.n.m dokonce až +16,7°C, viz údaj Vimperské kamery.

   Později odpoledne se zatáhlo a ochladilo. Dešťové srážky byly u nás v podhůří slabé, neměřitelné. Výkyvy počasí minulého týdne byly výrazné, jak tomu v tomto ročním období bývá –  jaro se přetahuje se zimou.

   Podobně bylo v minulém týdnu i v oblasti Kvild, kde sníh během pondělí roztál. Ve středu se vrátila zima a ve čtvrtek ráno klesly teploty pod -15°C, nejníže na Rokytské slati na -17,2°C. Zajímavostí je, že už v pátek i v této vyšší nadmořské výšce vystoupala teplota na H. Kvildě až na +15,6°C, zatím co v podhůří bylo o 2°C chladněji.

   Vysoké teploty na konci týdne začaly narušovat souvislost sněhové pokrývky. Letos velmi brzy i nad 1150 m.n.m, viz pohled výše kamerou na Březníku.

Antonín Vojvodík