Knižní čtvrtek: Šumava Kamenný mlýn

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK 

Jan Vacek: Šumava Kamenný mlýn

   Věděl jsem do čeho jdu. Od téhož autora jsem přečetl čtyři knihy. Má dar detailně a procítěně popsat daný obraz. Příběh samotný není špatný. Četl jsem horší i lepší. Své čtenáře si jistě najde. Avšak mezi mnou a Kamenným mlýnem nějak jiskra nepřeskočila. A to až tak, že jsem ji nedokázal dočíst, což se stane málokdy. A že čtu hodně.

   Neskutečně pateticky přepálené a nelogické obrazy, které nemohou být pravda, i kdyby se jednalo o pohádku či sci-fi. Třiadvacetiletý lesní inženýr, který slouží v hájence za dráty, kde strávil nejkrásnější léta mládí, je z těch uvěřitelnějších. Nebo opuštěný mlýn, do kterého se ani třiadvacet let po válce neodvážil žádný kluk z vesnice. Navíc se obrazy odehrávají skokově, takže máte pocit, že jste museli vynechat stránku. A ještě neskutečnější jsou dialogy. Takhle lidé přece nemluví. Na šrot opilá trojice mladíků vede dialog stejný jako Rychlé šípy nad Tleskačovým deníkem. Ta nepřirozenost z toho doslova stříká. Promíchejte nejnovější Bondovku s Manituovou botou, osolte Krkonošskými pohádkami a něco dialogů z Cimrmana oproštěných od humoru a máte Kamenný Mlýn. S obálkou jak z řetězových mailů popletených seniorů a za dvojnásobek ceny než knihy stejné kategorie. Prostě tohle jsem nedal.

Jaroslav Pulkrábek


Anotace: Hlavní postavou románu je třiadvacetiletý lesní inženýr Antonín Pokorný. Rok 1968 mění jeho poklidný život. Je vtažen do poválečných událostí, do doby násilného odsunu německého obyvatelstva z pohraničí. Po uvolnění hraničních přechodů se nečekaně objeví tajemná návštěva ze západního Německa. Ta změní dobré vztahy mezi rodiči a dětmi, kamarády a sousedy v malém šumavském městečku Vlkov. Opuštěný Kamenný mlýn uprostřed hlubokých a těžko přístupných lesů s hrůzostrašnou pověstí je zahalen nenávistí, mstou a snahou o nápravu dávné křivdy. Děj je plný napětí a nečekaných zvratů. Události, které nastaly, se mu v životě staly důležitější než milostné vzplanutí k jedné dívce. Dramatické situace děje zároveň působí citlivě na psychologickém jednání postav. Jedno je jisté. Hluboké šrámy na duši zůstanou.
Vydavatel: Nová Forma
Rok vydání: 2022
Vazba: vázaná
Počet stran: 158
Formát (v-š): 205 x 152 mm
ISBN: 978-80-7612-457-8


Přehled knih 2023
1. Divocí sekáči
2. Pstruh je nehybný
3. Divoká honba
4. Šumavské doteky
5. Smrková Tišina
6. Zahrada mrtvých duší
7. Život a dílo Karla Klostermanna