Fakta k usmrcení ovcí

V posledních dnech rezonuje naším městem diskuze nad článkem paní MVDr. Janáskové, který se týkal usmrcení dvou ovcí, pohybujících se v okolí krajské silnice směrem do Prachatic. Považujeme celou situaci za nešťastnou a máme vůči obsahu uvedeného článku a zejména způsobu intepretace celé věci paní doktorkou Janáskovou velké výhrady.

O celém případu a odstřelu ovcí jsme se dozvěděli 10. května, dva dny po jejich usmrcení, a to přímo od paní doktorky, která nás s celou situací seznámila po jednání rady města. Zároveň vše popsala ve svém podání předaném městskému úřadu. Na jí učiněné podání byla státní správou vypracována odpověď podepsaná mnou a panem tajemníkem, která ji byla zaslána dne 30.5.2023. Byla asi jediným představitelem volených zástupců vimperské samosprávy, který o celém případu věděl v době, kdy se odehrával.

Na základě informací získaných od paní doktorky se členové rady města v mezích své působnosti snažili o celém případu zjistit dále více informací. Z těch vyplynulo, že volně se pohybující ovce byly zaznamenávány na území honitby Nezdiny, a to v katastrech obcí Buk a Svatá Maří, tedy nikoliv na území města Vimperk. Pohybovalo se jich více, postupně se jejich počet omezil na ovci s jehnětem. Je zcela zřejmé, že se jednalo o území, kam nesahají kompetence městské policie ani samosprávy města.

Z informací, které máme k dispozici, rovněž vyplývá, že ovce byly zastřeleny příslušníkem myslivecké stráže na území obce Svatá Maří, a to postupem podle zákona o myslivosti. Vimperská samospráva rozhodně k odstřelu žádný pokyn či souhlas s ním nevydala, neboť něco takového žádné samosprávě ani státní správě nepřísluší. Natož, když o něm ani nevěděla! Ostatně, nejednalo se o území naší obce.

Ani my se neztotožňujeme s tím, že k odstřelu došlo, nicméně o tom, zda postupem myslivecké stráže, případně nějakého jiného činovníka či úředníka, došlo či nedošlo k porušení zákona, musí rozhodnout příslušné orgány státní správy. O prošetření postupu bude požádán nadřízený orgán. Příslušníci městské policie nebyli přítomni usmrcení ovcí. V době usmrcení ovcí již byli v autě připraveni k odjezdu. Odstřel byl beztak proveden mimo území jejich působnosti.

Naši městští strážníci, přestože se jednalo o pohyb zvířat mimo území jejich působnosti a kompetence, vyvíjeli snahu o odchyt uvedených ovcí a spolupracovali přitom právě s paní doktorkou Janáskovou. Byla zvažována i možnost uspání ovcí.

K celému případu lze konstatovat tato fakta:

  • samospráva města byla o celé události informována MVDr. Šárkou Janáskovu dva dny poté, 10.5.2023. Tento fakt je paní doktorce dostatečně znám!
  • ovce se pohybovaly na katastrech dvou jiných obcí, nikoliv města Vimperk
  • jednalo se o územní mimo pravomoc samosprávy Vimperka a městské policie
  • nikdo z vimperské samosprávy nevydal pokyn k usmrcení zvířat ani s ním nevyslovil souhlas, ani něco takového žádná samospráva učinit nemůže!
  • jediný člen vimperské samosprávy, který o případu věděl a podílel se na celé věci, je zastupitelka města paní MVDr. Šárka Janásková. S ohledem na to, že je zastupitelkou města čtvrté volební období, měly by jí být známy kompetence státní správy a rovněž samosprávy města. O to více je zarážející, že paní doktorka při osobní návštěvě rady řekla, že měla vyvinout větší iniciativu v řešení případu!

O tom, zda všichni dotčení postupovali správně z hlediska zákona, musí rozhodnout příslušné orgány, to si ani já, ani členové rady netroufáme posoudit. Ostatně, nemáme k tomu ani žádné oprávnění. Pocity, domněnky a úsudky v této věci nejsou na místě a není zodpovědné někoho obvinit a odsoudit na tomto základě.

Dost dobře proto nechápu, proč je najednou z usmrcení příslušných ovcí obviňována rada města, potažmo já jako starostka, když jsme o celé věci ani nebyli informováni, dozvěděli jsme se o ní dva dny poté a nestala se ani na území města Vimperk!

Přitom by možná stačilo, kdyby kdokoliv ze zúčastněných včetně paní doktorky, zvedl telefon a zavolal. Mohla jsem nabídnout případnou spolupráci panu starostovi obce Svatá Maří či Buk a pokusit se najít společně nějaké jiné řešení. Nic takového se však nestalo.

Na místo toho je ze strany paní doktorky se mnou, potažmo s radou města o věci komunikováno až poté, kdy se žádné řešení již nalézt nedá. Ale ze způsobu, jak je paní doktorkou věc prezentována s dovozenými závěry, kdy je popsána situace v jiném duchu, přesahuje celá záležitost do komunální politiky.

Článkem paní MVDr. Šárky Janáskové, který odráží její vidění celé věci, nikoliv však realitu, však tento případ nekončí. Pokračuje osočováním a urážením zaměstnanců města s přáním smrti co nejdříve a v největších bolestech, s přáním všeho zlého pro naše rodiny. Nenávistné výhružky, osočování, špinění dobrého jména města a potažmo městského úřadu je toho výsledkem. Za dobu působení v komunální politice jsem se s ničím takovým hanebným nesetkala. Nabývám dojmu, že nešťastný případ ovcí posloužil k něčemu jinému, politice.

Pokud bude někdo příště řešit podobný problém, může mne kontaktovat. Nejsem zvyklá vymlouvat se, snažím se problém vyřešit. Předpokladem ovšem je, že o něm budu vědět, když se odehrává, ale ne když je ukončen.

Za úřad a samosprávu budeme činit legální kroky pro prošetření celého případu, jeho následků souvisejících s pomluvami a hanobením dobrého jména. Škoda ale už byla napáchána, nejde vzít zpět život ovcí ani pošpinění a následné hanobení samosprávy a státní správy.

Jaroslava Martanová
starostka