Šikana řidičů pokračuje

Dne 18.9.2023 jsem podal návrh za hnutí JIHOČEŠI 2012, které se při volbách umístilo na druhém místě, na mé jmenování do dopravní komise města Vimperk. Tuto žádost Rada města zamítla. Na dotaz pana Dvořáka, který vznesl na zasedání zastupitelstva dne 30.10.2023, proč Rada města takto učinila se vyjádřil pan Lukáš Sýs, předseda dopravní komise, takto:

„Není důvod přizvat do dopravní komise člověka, který zpochybňuje dodržování silničních předpisů ve městě.“ (viz. zvukový záznam ze zasedání zastupitelstva)

Toto tvrzení pana Sýse považuji za dosti nepřesné, a proto ho nyní žádám, aby doložil, kdy a kde jsem zpochybnil či snad vyzýval k nedodržování silničních předpisů ve městě.

Pouze tvrdím,

že město si udělalo business z úsekového měření rychlosti ve Vimperku, v přilehlých osadách a městysech. Šikanuje řidiče, aby dodržovali rychlost 50 km/hod. v místech, kde k tomu není z hlediska bezpečnosti a plynulosti dopravy vůbec žádný důvod. Tolerance na překročení rychlosti je úmyslně nastavena na nejnižší možné minimum. Město využívá nepozornosti řidičů v měřeném úseku dlouhém přes 700 metrů a při překročení povolené rychlosti i o pouhé 3 km/hod. (viz. můj článek na vimperk.eu Zlatá ulička) řidiče bez pardonu pokutuje.

Mapa úsekového měření v ulici Pražská – Pasovská. Trojúhelníky je značen začátek a konec úsekového měření a čísly 1 až 4 jsou obytné domy v tomto úseku.

Z následné tabulky je patrné, že nejvíce pokut bylo uloženo právě v ulici Pražská – Pasovská. Při vymáhání pokut neváhá město na své občany uvalit i exekuční řízení. Skutečně chceme takovéto vedení města, které se vzhlédlo ve snadném výdělku peněz, které následně utrácí za nepotřebné věci či jiné nesmysly? Opět přichází do módy zadávání projektů a studií na cokoliv, bez následné realizace. Nově je to dokonce architektonická soutěž na školku se statisícovými odměnami za druhé a třetí místo tedy za projekty, které budou městu na nic. Podívejme se, kolik městu vynesly pokuty za rok 2023.

Z tabulky je patrné, že za nedodržení rychlosti ve Vimperku, v Korkusově Huti, v Kubově Huti a v Horní Vltavici byly uloženy pokuty ve výši 30 633 353 Kč, a z toho byl čistý příjem města Vimperk ve výši 15 757 550 Kč. Připomínám, že se nově k tomuto systému úsekového měření připojil i městys Čkyně, pro který bude Vimperk taktéž spravovat agendu pokut.

Dále se zdá, že město připravuje nějakou další kulišárnu, což je patrné na začátku mostu u Píč Pitu, kde všímaví řidiči zaznamenali jistý nesoulad v maximální povolené rychlosti, který vznikl tím, že na konci mostu byl instalován další radar, který měří rychlost 50 km/hod., přičemž na začátku mostu je rychlost omezena dopravní značkou na 70 km/hod. Tento problém jsem dne 24.10.2023 telefonicky konzultoval s velitelem městské policie ve Vimperku, který mi sdělil, že se o tomto problému již ví a že se bude řešit.

Pokud si vzpomínáte na začátky úsekové měření ve Vimperku, tak se také instalovaly radary, které monitorovaly, kde a jak se dodržuje rychlost a kam by se případně radary umístily. Jelikož jsou nyní radary nově umístěny na již zmíněném mostu a dále pak u firmy Rohde&Schwarz, dá se s největší pravděpodobností očekávat, že bude další úsekové měření instalováno při výjezdu a příjezdu ze Strakonic a Prachatic.

Pokud měl pan Sýs na mysli tyto mé názory, tak já to nazývám spíš používání zdravého rozumu a jakousi empatii s nepozornými řidiči než zpochybňování dodržování silničních předpisů.

Slovo závěrem:

Pan Sýs byl takto přímý zřejmě jen proto, že jsem nebyl v tu chvíli přítomen na zasedání zastupitelstva, na jehož začátek jsem se opozdil, protože jsem si nevšiml, že bylo zahájení zastupitelstva posunuto o půl hodiny dopředu, než bývá obvykle.

Toto jeho vystoupení i přesto překvapuje, kdy u pana Sýse jsme zvyklí, že se k ničemu moc nevyjadřuje, aby nikoho nenaštval. Je to taktika, kterou moc politiků ve Vimperku neovládá či nepoužívá. Jen připomeňme, že za starostování pana Dvořáka byl pan Sýs jeho místostarostou a svědomitě plnil úkoly, které si vytýčilo hnutí JIHOČEŠI 2012. A ejhle, neuteklo moc vody a pan Sýs v roli radního plní úkoly současné koalice, která byla za starosty pana Dvořáka v opozici. Toto jeho převlékání kabátů má nejspíš pouze ekonomické důvody. Plat uvolněného místostarosty a proti tomu plat policisty, plat zastupitele, plat radního, plat za řízení Městské policie a plat za vedení dopravní komise. Z pana Sýse se stal pro město garant stálého přílivu peněz z úsekového měření, a to je také signál pro jeho voliče.

Já osobně zastávám názor, že volič by měl ve zvoleném zastupiteli mít důvěru, že jeho politické názory jsou konzistentní a neměly by být ovlivněny ziskem vlastních výhod, prebendy, pohodlnými a dobře placenými místečky ve správě města.

Tak to vidím a chápu já,

Ing. Milan Pešek
zastupitel města