Knižní čtvrtek: a to jsi Ty, Šumavo

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK 

Jiří Plachý: …a to jsi Ty, Šumavo

   V pondělí se ve volarské galerii konala velká sláva. Vlastně hned čtyřlístek oslav. Jiří Plachý slavil pětasedmdesátiny. Jiří Plachý zahajoval výstavu fotografií. Jiří Plachý měl svátek, a hlavně křtil knihu svých fotografií. Jiřího znám léta. Na několika věcech jsme spolupracovali, mockrát jsme si jen tak povídali. Takže mohu říci, že znám, jak uvažuje, jakou má mimiku, jak zní jeho hlas. Díky téhle knížce však i vím to, jak se dívá na svět kolem sebe. Což v důsledku znamená, že si uvědomuji, co vše mi uniká, co vše přehlédnu nebo co nedokážu dostatečně „zaostřit“. A to je zkušenost, kterou doporučuji i vám. Máte ji nadosah.

Jaroslav Pulkrábek


Anotace: Tato kniha si nedává za úkol být atlasem flóry a fauny. Krajina v této lyrické výpovědi je přirovnána k ženě, a proto nese ve svém názvu důvěrné oslovení „… a to jsi Ty, Šumavo“.

Je to vyznání pokory, úcty, obdivu a lásky k ní. Jednotlivé kapitoly knihy uvádějí krátké texty, ve kterých autor i fotograf v jedné osobě popisuje svůj niterný vztah k dané lokalitě, problému či prožitku. Tomuto okamžiku obsahově odpovídají i fotografie, na kterých se snaží vizuálně tyto pocity zachytit.

Vydavatel: Jiří Plachý
Rok vydání: 2023
Vazba: vázaná
Počet stran: 200
Formát (v-š): 195 x 300 mm
ISBN: 978-80-88397-04-5


Přehled knih 2023
1. Divocí sekáči
2. Pstruh je nehybný
3. Divoká honba
4. Šumavské doteky
5. Smrková Tišina
6. Zahrada mrtvých duší
7. Život a dílo Karla Klostermanna
8. Šumava Kamenný mlýn
9. Povídky a pověsti ze Šumavy