Knižní čtvrtek: Po stopách triangulačních věží

ŠUMAVSKÝ LITERÁRNÍ ČTVRTEK

Vladimír Pohorecký: Po stopách triangulačních věží a další turistické zajímavosti Čech, Moravy a Slezska

Klasické dilema. Druhé doplněné vydání. Koupit či nekoupit. Jenže to vždycky dopadne stejně. To jen na okraj.

Ale k věci. Tedy knize. Jako malý kluk jsem soumrak triangulačních věží zažil. Většinou již byly v dezolátním stavu, což nás pochopitelně od výstupu na ně neodradilo. Dnes bych tam nelezl ani kdyby byly nové. Již jen pohled na fotky bere chuť.

Ale až z téhle knížky jsem poznal, jak moc jich tu bývalo. A na Šumavě teprve. Jen v okruhu deseti kilometrů kolem Horní Vltavice hodně přes deset. Polecký vrch, Boubín, Bobík, Chlustov, Špičák, Světlá hora, Šerava. To jen namátkou. Šeravská věž navíc patřila k nejvyšším v republice.

Co mě na knize asi bavilo nejvíce, byly občasné osobní vzpomínky na tu či onu věž. Tak nějak to z obyčejné encyklopedie udělalo živé čtení.

Jaroslav Pulkrábek


Anotace: Nové, rozšířené a aktualizované vydání populární knihy mapuje zmizelý fenomén naší krajiny – triangulační věže. Autor se opírá nejen o materiál Zeměměřického úřadu, ale zejména o vlastní obsáhlou fotodokumentaci, kterou soustavně pořizoval již od počátku šedesátých let. Po historicko-teoretickém úvodu je více než 360 převážně dřevěných věží přehledně rozděleno podle krajů a oblastí, jejich popis je doplněn možnostmi výhledu, fotografiemi a tipy na blízké turistické zajímavosti. Publikace tak zároveň poslouží jako originální turistický průvodce.

Vydavatel: Libri
Rok vydání: 2023
Vazba: měkká
Počet stran: 300
Formát (v-š): 236 x 165 mm
ISBN: 978-80-7277-594-1


Přehled knih za rok 2024
1. Strašidelná Šumava
2. Proměna
3. Zlatá stezka
4. Jihočeská vlastivěda
5. Pomněnky z českých krajů
6. Der Böhmerwald
7. Historie člověka na Šumavě. Vybrané kapitoly ze života obyvatel Šumavy
8. Toulavá kamera 33
9. Šumavská legenda Emil Kintzl
10. Ich pfeif’ auf alles…!
11. Šumava


Přehled knih za rok 2023